Afbeelding
kinderhulp.nl

Landelijke collecte Kinderhulp

· leestijd 1 minuut Algemeen

Het Nationaal Fonds Kinderhulp houdt van 19 tot en met 24 april haar landelijke collecteweek. Na een jaar waarin collectanten de straat niet op konden, hoopt het fonds dit jaar wél langs de deuren te kunnen gaan. “Allemaal met 1 doel: een volle collectebus, want in ons land groeien ruim 300.000 kinderen op in armoede. En dat aantal groeit”, aldus de organisatie. 

Kinderhulp is er voor de ruim 300.000 kinderen tot 21 jaar die in Nederland opgroeien in armoede. Deze kinderen maken er het beste van, maar merken altijd en overal dat er thuis niet genoeg geld is. Kinderhulp helpt met iets groots, of iets kleins. Toch mee kunnen komen met school dankzij een laptop, een Sinterklaascadeautje, een zorgeloos dagje uit, of een goed paar passende schoenen. Dingen die heel vanzelfsprekend lijken, maar dat niet zijn wanneer je opgroeit in armoede. 

Hoe meer collectanten, hoe hoger de collecteopbrengst, hoe meer kinderen we kunnen helpen met elkaar. Een avond collecteren kost slechts een uur of 2 en de inhoud van de collectebus is al snel goed voor:

  • een mooie pakjesavond voor 3 kinderen,
  • een fijne jas,
  • een zorgeloos dagje uit inclusief openbaar vervoer,
  • of een bijdrage voor een eigen (tweedehands) fiets.

Met een collectebus op pad gaan is (behalve in een lockdown-periode) goed mogelijk: voldoende afstand houden aan de deur is prima te realiseren. Maar collecteren kan ook op andere manieren: kaartjes verspreiden bijvoorbeeld of een digitale collectebus aanmaken. Kijk voor meer informatie over Kinderhulp en de collecte op www.kinderhulp.nl

Impact op het kind

Kinderen in armoede voelen zich vaak achtergesteld en minder waard dan kinderen uit gezinnen die meer geld hebben. Want zij kunnen nooit iets nieuws aan vrienden laten zien, of meepraten over een dagje uit. Dit zorgt voor gevoelens van angst en eenzaamheid. Daarbij voelen de kinderen de stress van hun ouders vaak haarfijn aan. Dit kan hen verdrietig of bezorgd maken. Of ervoor zorgen dat ze zichzelf wegcijferen om hun ouders te ontlasten.

De kinderen missen door geldgebrek thuis vaak dingen die belangrijk zijn voor hun ontwikkeling. Zoals leesboeken, uitjes naar een museum of een fijne, rustige slaapkamer. Hun ouders hebben hier simpelweg het geld niet voor. Ook moeten de kinderen het met minder tijd en aandacht van hun ouders doen. Dit komt doordat vader en moeder vele zorgen aan hun hoofd hebben of veel moeten werken en daardoor afwezig zijn.

Vooral als een gezin lang in financiële problemen zit, zijn de negatieve gevolgen voor kinderen duidelijk zichtbaar. Kinderen die opgroeien in armoede doen het over het algemeen slechter op school, krijgen later vaker een slecht betaalde baan en kampen bovengemiddeld vaak met gezondheidsproblemen. Ook krijgen ze niet altijd dezelfde kansen als kinderen uit welvarende gezinnen, bijvoorbeeld omdat hun ouders een beperkter netwerk hebben. 

Zwolle
Evelyne Cauberg Urologie
(C) 2024 FotoPersBuro Frans Paalman Zwolle
Isala: 'Samenwerking in de regio heeft de blaaskankerzorg krachtiger gemaakt' Partnerbijdrages 18 uur geleden
Afbeelding
Isala: Laagdrempelig contact tussen zorgverlener en patiënt Partnerbijdrages 20 uur geleden
Dudok Quartet Amsterdam
Kampen in teken van muziekfestival 'Dudok Muziekdagen' Algemeen 9 mei, 15:21