Afbeelding

IJVV streeft naar invoering VOG-methode

· leestijd 2 minuten Sport

(door Gerard Meijeringh)
IJSSELMUIDEN - De overheid wil een veilig sportklimaat stimuleren en heeft besloten om de zogenaamde VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) gratis af te geven. Hier speelt IJVV gretig op in.

Maar wel met de bovenliggende gedachte dat de club er alles aan wil doen om ongewenste omgangsvormen te voorkomen. Bij sportverenigingen waar met jeugd wordt gewerkt, gaat het vaak goed, maar zijn vormen van ongewenst grensoverschrijdend gedrag nooit helemaal uit te sluiten. Als club heb je wel de verantwoordelijkheid om je maximaal in te spannen om incidenten te voorkomen. IJVV maakt daarom werk van de invoering van de VOG-verklaring binnen de vereniging.

Screenen
De VOG-methode biedt verenigingen de mogelijkheden om alle vrijwilligers die met jeugd werken te laten screenen. Clubs kunnen via het NOC*NSF een aanvraag doen om in aanmerking te komen voor de regeling ?Gratis VOG'. Vervolgens wordt de vereniging gescreend door het NOC*NSF of het aan alle voorwaarden voldoet. Daarna wordt de aanvraag doorgestuurd naar het ministerie van Veiligheid en Justitie, die hierover na circa twee maanden een beslissing neemt. Bij een positief antwoord kunnen vrijwilligers vervolgens zelf digitaal een aanvraag doen voor een VOG. Bestuurslid Jan Kamp heeft zich bij IJVV sterk gemaakt voor de introductie van de VOG bij de club uit IJsselmuiden. ?Maar IJVV is hier niet uniek in?, zegt Kamp. ?Dit wordt breder opgepakt in de sportwereld en er wordt ook over nagedacht bij andere Kamper clubs.?

Gedragsregels
IJVV probeert al jaren om ongewenst gedrag te beperken of nog beter te voorkomen. Zo heeft de club enkele jaren geleden gedrags- en kleedkamerregels opgesteld. Ook heeft IJVV een tweetal vertrouwenspersonen binnen de vereniging die in actie komen als er op het gebied van ongewenst gedrag wat gebeurt. Ook bij de invoering van de VOG kunnen de vertrouwenspersonen straks een belangrijke rol spelen, bijvoorbeeld bij een situatie waarin personen geen VOG-verklaring kunnen overleggen.

Geen onderscheid
Kamp benadrukt dat de invoering van de VOG geen garantie is dat er nooit meer wat kan gebeuren. ?Een VOG-verklaring helpt niet als iemand voor het eerst de fout in gaat.? Volgens Kamp is het de bedoeling dat iedereen bij IJVV die vanuit zijn of haar functie in contact staat met jeugd straks in bezit is van een VOG-verklaring. ?Het gaat dan om leiders en trainers bij de jeugd, maar ook om leden van de jeugdcommissie en bestuurders. En als bestuur hebben we gezegd dat het ook geldt voor iedereen van de financiële commissie. We willen dit systeem breed invoeren en geen onderscheid maken.? Het traject is inmiddels in gang gezet met een aanvraag bij de NOC*NSF. Deze heeft inmiddels bepaald dat IJVV voldoet aan alle voorwaarden en de aanvraag doorgestuurd naar het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Leden aan zet
IJVV wil het systeem in het eerste half jaar van 2016 invoeren. Er is gekozen voor een relatief lange aanloopperiode. Dat heeft er mee te maken dat de club de leden erbij willen betrekken. Zij moeten goedkeuring geven. IJVV gaat zorgvuldig te werk. ?We zijn nu bezig met het uitwerken van het plan. Ouders vertrouwen hun kinderen toe aan onze vereniging. Wij willen het maximale doen aan het creëren van een veilig sportklimaat, maar wel met draagvlak vanuit de vereniging.? Na invoering zal elke jeugdtrainer een VOG-verklaring moeten kunnen overleggen. Kan dat niet, dan mag desbetreffende persoon zijn officiële functie niet meer uitoefenen bij de voetbalclub.Daarom wordt het plan in de ledenvergadering van november 2015 behandeld. De leden krijgen uitgebreid de tijd om te discussiëren en een beeld te vormen. ?We brengen het verhaal een aantal keren naar buiten. Bij vragen of gevoelens die er leven adviseren we om het gesprek aan te gaan met het bestuur.? En vragen leven er genoeg bij IJVV. ?Je krijgt verschillende reacties. ?Word ik niet vertrouwd'?, krijg je te horen. ?En wat gebeurt er met trainers die al jarenlang rondlopen'? Wij willen echter geen onderscheid maken. Maar het laatste woord is aan de leden?, besluit Kamp.