De nieuwe tankautospuit van Brandweer Kampen frontaal gezien
De nieuwe tankautospuit van Brandweer Kampen frontaal gezien (foto: Maarten van Gemert)

Veiligheidsregio IJsselland schaft nieuwe brandweerwagens aan, één voor post Kampen

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Maarten van Gemert) 
KAMPEN – In januari mocht post Deventer de eerste nieuwe tankautospuit (TS) in ontvangst nemen. Vorige week was Kampen aan de beurt. Veiligheidsregio IJsselland (VRIJ) schaft 23 nieuwe wagens aan. In Kampen kwam de nieuwe TS 04-1431 meteen in actie, zij het bescheiden. De oude 04-1431 wordt doorgeschoven naar de jeugdbrandweer.

“De tankautospuiten zijn aan vervanging toe,” aldus projectleider Eddy Scholten. In Kampen nam maandag 3 mei ploegleider Harley den Boer de sleutel in ontvangst van teamleider Dirk-Jan Pullen. Volgens de andere ploegleider van post Kampen, Dick Stevens, zijn zijn mensen heel positief over de nieuwe tankautospuit, TS in vakjargon. Stevens kent het brandweerwagenpark op zijn duimpje.

Training
De nieuwe tankautospuit wordt ingezet voor brandbestrijding, hulpverlening en trainingsdoeleinden. De afgelopen maand hebben alle chauffeurs, manschappen en bevelvoerders de wagen leren kennen. De chauffeurs kregen een training van acht uur en de manschappen vier uur. Zij moeten weten waar alles ligt. Stevens toont de monitor waarop de manschappen, gezeten achter de chauffeur, informatie lezen over de melding, zoals waar de brandkranen zijn op de plek van de brand.
Naast deze specifieke training zijn de brandweerchauffeurs binnen VRIJ in april gestart met de Brandweerrijschool. Onderdeel van dat programma is praktijkles ’rijden met sirene en zwaailichten’ Deze praktijklessen starten in Zwolle en Raalte.

Omnummering
Post Kampen heeft zeven voertuigen en post IJsselmuiden drie, waaronder twee grote wagens. Voor Kampen somt Stevens het volgende wagenpark op: hoogwerker (1450), hulpverleningsvoertuig (1470), watertank (1460), jeep (1410) voor de boot (1412), drie personenvoertuigen (1400, 1402, 1403) en een watertankvoertuig (1460). In IJsselmuiden staat de slangenwagen 1463. De personenwagen van de Officier van Dienst in Kampen blinkt ook nog van nieuwigheid.
Alle wagencodes worden voorafgegaan door 04 dat staat voor regio IJsselland gevolgd door 14 als code voor Kampen. Nu de 1431 naar de jeugdbrandweer doorgeschoven wordt, wordt die omgenummerd naar 1036. De nieuwe 1431 geldt als eerste uitrukvoertuig, de 1432 in IJsselmuiden als tweede, de 1430 als derde en daarmee zijn alle tankautospuiten van Kampen benoemd..

Specificaties
De nieuwe tankautospuit kent gereedschappen van eenvoudig tot zeer geavanceerd. In de deur staan twee mestvorken en de wagen is voorzien van een hydraulische lier en nieuwe bepakking waaronder elektrisch redgereedschap met laders. Kenbri Fire Fighting B.V. heeft de aanbesteding gewonnen en zal de komende vier jaar 23 tankautospuiten leveren op een onderstel en met een motor van MAN.
De eerste dag kwam de nieuwe TS ’s middags meteen in actie voor een uitruk. De volgende dagen volgde slechts een nacontrole en stormschade aan de Kamperstraatweg. Ongetwijfeld zal de 04-1431 nog voor hetere vuren komen te staan.

De nieuwe tankautospuit bij de Kamper brandweerkazerne (foto: VR IJ)