Afbeelding

Zeer sportief ondanks een beperking: Collecteweek FGS

· leestijd 1 minuut Algemeen

Sportiviteit hoeft niet beperkt te worden door een handicap. Dat zien we in Kampen onder andere bij SAP ?De Zwartendijkruiters?. Voor al die doorzetters zet het landelijk Fonds Gehandicapten Sport zich in. In veel plaatsen wordt er deze week gecollecteerd voor het FGS en de lokale verenigingen of stichtingen. Zo ook in Kampen.

Tegenwoordig wordt 'handicap' vaak 'beperking' genoemd. Dat is echter zeer relatief. Sporters met een 'beperking' leveren op hun niveau topprestaties, bijvoorbeeld bij SAP ?De Zwartendijkruiters?. SAP staat voor Stichting Aangepast Paardrijden en is zelfstandig gevestigd in het Hippisch Centrum Kampen aan de Zwartendijk. Bij de SAP worden dagelijks rijlessen gegeven aan mensen met een lichamelijke, verstandelijke of sociale beperking. Bij aangepast paardrijden worden ontspanning, recreatie en therapeutische zorg gecombineerd. Paardrijden is een gezonde activiteit en het heeft op de ruiters een zeer positief effect, zowel lichamelijk als mentaal.

De SAP werkt met aangepaste voorzieningen en speciaal opgeleide en gediplomeerde instructrices. Dit kost vanzelfsprekend veel geld en derhalve wordt er hoofdzakelijk gewerkt met vrijwilligers en stagiaires. Vrijwilligerswerk staat in de huidige tijd onder druk maar wordt wel zeer gewaardeerd. Datzelfde geldt voor de SAP die nieuwe vrijwillig(st)ers goed kan gebruiken. Veel mensen vinden het erg leuk om met paarden te werken en tegelijkertijd iets te kunnen betekenen voor anderen. Financieel wordt de SAP, naast gemeente en sponsoren, ondersteund door het Fonds Gehandicaptensport (FGS). Deze onafhankelijke stichting zet zich in om sport voor iedereen met een handicap structureel mogelijk te maken. Zij ontvangt geen overheidssubsidie. Eén van de belangrijkste inkomstenbronnen van het FGS is de jaarlijkse landelijke collecte. Deze week (van 30 maart tot en met 4 april) gaan vele collectanten, vrijwilligers en organisaties zich weer inzetten voor een grote opbrengst om de gehandicaptensport mogelijk te houden.

In Kampen doet de SAP mee en zij mist nog collectanten in diverse wijken van Kampen. Lokaal verloopt de organisatie dit jaar moeizaam door de werkdruk en het tekort aan vrijwilligers. Mocht u deze week een paar uurtjes tijd hebben om u op een leuke manier in te zetten voor onze ruiters, dan zou dat geweldig zijn. Naast de SAP profiteren ook andere gehandicapte sporters van uw gulle hulp en gave. Ook als u in het verleden gecollecteerd hebt maar dit jaar nog niet benaderd bent, kunt u contact opnemen met de lokale coördinator op tel.nr. 06-41591254 of per e-mail op FGS@narMar.nl. Uw reactie wordt zeer gewaardeerd. Over een paar weken wordt er weer een grote Spel- en Dressuurdag georganiseerd bij de SAP. Tegen die tijd zult u vast nog meer lezen over de mooie activiteiten van de SAP voor ruiters met een beperking. Zullen wij ze in de tussentijd financieel niet in de kou laten staan?