De Bazuinkerk.
De Bazuinkerk. Foto: Tennekes.

Fout in publicatie: Verkiezingspagina niet in Brug verschenen

· leestijd 4 minuten Algemeen

KAMPEN - Door een nog onbekende reden is in De Brug van dinsdag 24 maart niet de pagina met de verkiezingsuitslagen gedrukt, maar een pagina uit een oudere editie, met artikelen die oproepen om te stemmen voor het Waterschap.

Op dit moment is nog niet bekend wat de oorzaak hiervan is. Op de pagina hadden de reacties van de politieke partijen op de verkiezingsuitslag moeten staan. Die zijn nu hieronder te lezen.

Kamper fracties reageren op verkiezingsuitslag

De Kamper representanten van de partijen die meededen aan de Provinciale Statenverkiezingen reageren in de Brug op de uitslag. Wij vroegen ze wat ze vonden van de uitslag, wat hem veroorzaakt heeft en wat dit betekent voor Overijssel. Hieronder hun reacties.

PvdA, Manfred Haveman (Van 9 naar 5 zetels)
De uitslag van de Provinciale Staten-verkiezingen komt niet onverwacht, maar stelt ons wel teleur. Onze campagne was positief en met een Kamper kandidaat. De groei van de PVV in Kampen vinden wij zorgwekkend. De gemakkelijkste verklaring voor ons verlies is de invloed van de landelijke politiek. De PvdA ligt immers zwaar onder vuur. Maar de PvdA moet bij zichzelf nagaan wat voor de toekomst beter moet en hoe het sociaal-democratische geluid beter gehoord kan worden! De speerpunten voor de PvdA liggen bij werkgelegenheid, educatie, zorg en cultuur. Het wordt moeilijker om onze idealen te verwezenlijken. Dat weerhoudt ons er echter niet van dat we er keihard tegenaan gaan, de schouders eronder!

CDA, Hilde Palland Mulder (Heeft 11 zetels behouden)
Het CDA is blij met de uitslag van de verkiezingen. CDA blijft de grootste in Overijssel en is dat ook in Kampen! We willen de stemmers en iedereen die zich heeft ingezet voor deze verkiezingen bedanken!
De Kamper CDA kandidaten, Christiaan Schrijver voor de provincie en Bas Wonink en Ronald Kalter voor het waterschap Groot Salland hebben ook persoonlijk veel voorkeursstemmen gehaald. Het thema water leeft in Kampen met zo'n 2400 stemmen op de Kampen CDA kandidaten voor het waterschap. Christiaan hoopt zijn zetel in provinciale staten in te kunnen nemen als het CDA bestuursverantwoordelijkheid mag nemen en weer gedeputeerden mag leveren.
Van belang voor Kampen om daar vertegenwoordigd te zijn!

ChristenUnie, Johan Witteveen (Van 3 naar 4 zetels)
De ChristenUnie ervaart de verkiezingen als succesvol. Dankbaar voor de stemmen die we gekregen hebben voor de Provinciale en Waterschapverkiezingen. Zowel in aantallen als procentueel heeft de ChristenUnie in Kampen winst geboekt. Het resultaat is dat de Kamper steun heeft bijgedragen aan een extra zetel in zowel Provinciale Staten als in het algemeen bestuur van Waterschap Groot Salland. En indirect in een extra zetel voor de ChristenUnie in de Eerste Kamer.
Op basis van de zetelverdeling ervaren we het als reële optie dat in de te vormen coalitie wederom plaats is voor een gedeputeerde namens ChristenUnie/SGP.

SP, Richard Boddeus (Van 4 naar 5 zetels)
De SP heeft het goed gedaan in Kampen. Iets meer stemmen dan vier jaar geleden en dat bij een veel lagere opkomst. Na de drie christelijke partijen volgt de SP op de vierde plaats. Niet alleen in Kampen heeft de SP het goed gedaan, maar in de hele provincie. Die winst betekent een zetel extra in de provinciale staten, daarmee kan de SP nog beter haar geluid laten horen in Overijssel. De SP heeft een goede uitgangspositie bij de onderhandelingen, het zou mooi zijn als de SP mee kan besturen en een gedeputeerde kan leveren.

D66, Pascal Jacobs (Van 3 naar 5 zetels)
Ruim 1200 Kampenaren stemden woensdag D66. Ten opzichte van 2011 een groei van vijftig procent! De D66-aanhang in Kampen neemt duidelijk zijn verantwoordelijk en daar zijn we trots op. Het is een teken dat veel Democraten inzien dat de provincie Overijssel er toe doet voor onze gemeente. D66 hoopt dat de mooie verkiezingsuitslag zich nu vertaalt naar deelname in het college van Gedeputeerde Staten. Dan kunnen we investeren in onderwijshuisvesting, duurzame energie, innovatie en werkgelegenheid. De D66-fractie in Kampen zal de band met de provincie sterk houden, zodat onze gemeente optimaal van die inspanningen kan profiteren. Kiezers bedankt!

Lokaal Overijssel, Albert Holtland (was nieuw en heeft geen zetel verworven)
De uitslag van de verkiezingen is voor Lokaal Overijssel teleurstellend geweest omdat zij de door haar plek in Provinciale Staten niet heeft kunnen bemachtigen. Wel is er een Lokale Provinciale Partij neergezet die de aandacht heeft gekregen van de kiezers. Het is zaak deze aandacht vast te houden en uit te bouwen te komende jaren. Niet voor niets bracht 30 procent van de kiezers bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen hun stem uit op een lokale partij. Ruim 7800 stemmers deden dat ook nu op Lokaal Overijssel, maar de partij bleek helaas nog te onbekend
Wat opvallend is, is dat ruim 8 procent van de kiezers in Kampen de weg naar de PVV heeft gevonden, de PVV zou daarmee groter zijn dan de VVD in Kampen. Dat is opvallend voor Kampen en geeft tegelijkertijd aan dat de geloofwaardigheid van de politiek ?ook in Kampen- in het geding is. Voor GBK een signaal om ook daar wat mee te doen.

SGP, Klaas van den Bosch (Heeft 2 zetels behouden)
Afgelopen woensdag stemden 3.212 kiezers in de gemeente Kampen op de SGP. Dat is goed voor 15% van de opkomst, wat ruim 3% winst is ten opzichte van de Provinciale Staten verkiezingen van 2011. Als SGP zagen we de laatste jaren al een stijgende lijn. Deze wordt nu duidelijk doorgezet. Voor Overijssel leidt stemmenwinst niet tot een extra zetel, wel opnieuw tot 2 zetels voor de SGP-fractie in de Provinciale Staten. En landelijk mag de SGP straks vrijwel zeker een extra senator verwelkomen. Deze uitslag stemt ons dan ook dankbaar en blij. Dankbaarheid omdat we als partij nog zoveel van Gods zegeningen mogen ontvangen. Dankbaar zijn we ook vanwege groeiende steun voor een helder SGP-geluid. En we zijn blij met uw stem, waarvoor we u hartelijk bedanken.

VVD, Beent Keulen (Van 8 naar 6 zetels)
De VVD had bij de provinciale verkiezingen een verlies ingecalculeerd. Positief, het verlies is minder dan verwacht, grootste partij in Nederland, goede tweede in Overijssel en beperkt verlies (2%)voor de VVD in Kampen. Helaas zijn de provinciale verkiezingen te veel bepaald door de landelijke politiek. De oppositiepartijen hebben daarvan geprofiteerd. Voor Overijssel zal het wellicht weinig uitmaken. Ik verwacht een coalitie van CDA, VVD, D66 en combinatie CU/SGP. Twee confessionele en twee niet confessionele partijen die het programmatisch en over de zetelverdeling snel eens kunnen worden. Betekent lastenverlichting, meer werkgelegenheid en goede infrastructuur. Goed voor de ontwikkeling van Overijssel.

GroenLinks, Nieke Jansen (Heeft 2 zetels behouden)
GroenLinks Kampen is blij met de uitslag. Meer stemmen in Kampen en opnieuw twee zetels in de Provinciale Staten, ondanks de lage opkomst. Met bijna 800 voorkeurstemmen voor Bart Zeven steunen Kampenaren onze inzet voor behoud van het groene buitengebied. En steun was er ook voor meer cultuur, beter OV, behoud van natuur, een zorgfonds en echte duurzaamheid in Overijssel. Dat zien we terug in deze uitslag.
Overijssel moet een nieuwe coalitie zoeken, want de oude verloor zijn meerderheid. GroenLinks kijkt uit naar een provinciebestuur met meer inzet voor cultuur, duurzaamheid, natuur en dierenwelzijn. Voor wie GroenLinks stemde: dank!

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.