Door automatiseren, kan beter ingespeeld worden op weersextremen.
Door automatiseren, kan beter ingespeeld worden op weersextremen. Foto: Waterschap.

Computer in 52 stuwen

· leestijd 1 minuut Algemeen

VELDHOVEN - 52 stuwen in het Dommelgebied worden voorzien van een ingebouwde computer. Met deze ingebouwde computer kunnen stuwen zelf het waterpeil regelen. Zo gaan de stuwen omhoog bij weinig regen om water vast te houden. Bij veel regen gaan ze juist omlaag om wateroverlast te voorkomen. Eind 2021 is het werk klaar.

Een ingebouwde computer voor 52 stuwen

Vanaf deze week krijgen 52 stuwen in het Dommelgebied een ingebouwde computer. We noemen dit ook wel het automatiseren van stuwen. Door de ingebouwde computer kunnen stuwen namelijk zelf het waterpeil regelen. Zo gaan de stuwen omhoog bij weinig regen om water vast te houden. Bij veel regen gaan ze juist omlaag, om wateroverlast te voorkomen. Door stuwen te automatiseren, kunnen we beter inspelen op weersextremen.
image
De stuwen die een ingebouwde computer krijgen, zijn eerder dit jaar omgebouwd van schotbalkstuwen naar kantelstuwen. Dit was nodig, omdat we schotbalkstuwen niet kunnen automatiseren. Tot het einde van dit jaar werken we dus nogmaals aan dezelfde 52 stuwen, ditmaal om ze te automatiseren. Naar verwachting is het werk aan het einde van 2021 klaar.

Automatiseren nodig voor goed peilbeheer

Stuwen zorgen ervoor dat we water kunnen vasthouden. Zo zorgen we voor voldoende (grond)water. Het vasthouden van water is erg belangrijk om meer te infiltreren en ons grondwater aan te vullen. Daarom stellen we stuwen zo hoog mogelijk in. Totdat er een hoosbui valt. Dan moeten de stuwen omlaag gezet worden om wateroverlast te voorkomen. We bedienen stuwen nu nog met de hand. Snel reageren is daardoor niet altijd mogelijk. En daarom houden we water nu niet maximaal vast. Stuwen met een ingebouwde computer regelen zelf het waterpeil. Het bedienen van deze stuwen kan ook op afstand gebeuren. Zo kunnen we in de toekomst maximaal water vasthouden om droogte tegen te gaan en tegelijk wateroverlast voorkomen. Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door en in samenwerking met Provincie Noord-Brabant.
Noot voor de redactie, niet voor publicatieVoor vragen kunt u contact opnemen met Katja Nagelkerke, communicatiemedewerker via knagelkerke@dommel.nl of +31411618618.
 




Waterschap De Dommel is de waterpartner in Midden-Brabant. Samen met anderen werken we aan droge voeten, voldoende en schoon water. We dragen actief bij aan een gezonde, mooie, veilige, natuurlijke en duurzame leefomgeving. Een leefomgeving waarin mensen graag wonen, werken en recreëren met goede condities voor ondernemers. Wij zijn een moderne functionele overheid, steeds met oog voor wat de samenleving van ons vraagt. Onze aanpak is ondernemend, innovatief en van hoge kwaliteit. We realiseren onze doelen tegen zo laag mogelijke maatschappelijke kosten, met een optimale balans tussen mens, omgeving en economie.

 
 
communicatie@dommel.nl
+31411618618
 
Twitter LinkedIn Facebook Instagram 
 
Waterschap De Dommel
Bosscheweg 56
5283 WB Boxtel

www.dommel.nl
 
 






Geen berichten meer ontvangen van ons? Klik hier.