Gelukkig is er tegenwoordig een dusdanige maatschappelijke verantwoording dat 2e-hands artikelen enorm worden gewaardeerd.
Gelukkig is er tegenwoordig een dusdanige maatschappelijke verantwoording dat 2e-hands artikelen enorm worden gewaardeerd. Foto: Bert Jansen.

Hoe omgaan met ‘afgedankte’ zaken?

· leestijd 1 minuut Algemeen

Vanaf begin staat de Kringloopwinkel een beetje in de taboesfeer. Gelukkig is er tegenwoordig een dusdanige maatschappelijke verantwoording dat 2e-hands artikelen enorm worden gewaardeerd. Mensen geven hun spullen vaker een 2e leven. Of het nu gaat over huisraad, kleding, witgoed of fietsen, de mooiste spullen worden aangeboden bij de kringloopwinkel. 

VELDHOVEN - Bedrijfsleider Ton Dietvorst van Kringloop De Kempen heeft de omslag van nabij meegemaakt. “Het imago van een kringloopproduct heeft een enorme boost gekregen. Het aanbod ook. Als maatschappij gaan we bewuster om met ‘afgedankte’ zaken.” 

Ambachtscentrum

De wegwerpmaatschappij lijkt tot het verleden te behoren. Een kapot snoer hoeft niet automatisch te betekenen dat het apparaat niet meer deugd. Een nieuw snoer eraan en het functioneert weer naar behoren. 

Dietvorst: “We werken met ongeveer 35 mensen om spullen een langer leven te geven. Dat doen we door gebruik te maken van mensen met de juiste expertise. Zo hebben we een fietsenmaker in dienst die aangeboden fietsen nakijkt en hersteld waar nodig. Soms denken mensen dat een fiets afgeschreven is, maar voor ons zijn er nog altijd de nodige materialen te gebruiken. Ook komt het voor dat er van 2 fietsen weer 1 goede fiets wordt gemaakt. Bovendien krijg je op een 2e-hands fiets gewoon garantie, net zoals op een tv. De restmaterialen worden ontmanteld naar grondstoffen zoals hout, plastic en metaal. Is het niet te repareren of te herstellen? Dan zorgen wij ervoor dat het netjes opgeruimd wordt.” 

Dietvorst zegt duidelijk dat Kringloop De Kempen een stichting is zonder winstoogmerk. “Voor alles wat we verkopen hanteren we een nette prijs. Dat is altijd goedkoper dan het nieuwe product. We werken met bevlogen vrijwilligers en hebben maar een paar mensen in dienst, waardoor de loonkosten laag blijven. Er lopen hier veel mensen rond met een maatschappelijke achtergrond, maar ook mensen voor dagbesteding of mensen die een vak willen leren. Totaal komen we op ruim 120 mensen die op een of andere manier betrokken zijn in het proces.” 

Kortingskaart

Afgelopen jaar was een nogal pittig jaar voor de stichting. “De deuren dicht door Corona, dus geen inkomsten. De kosten liepen wel door. We hadden een klein spaarpotje waar we de bodem van hebben gezien, maar we hebben het gered... Geen vetpot en geen winst uit te keren naar een lokaal goed doel.”

Het betekenisvolle en duurzame kringloopwerk op het niveau van Kringloop De Kempen kan bestaan dankzij de goede spullen die worden aangeleverd in de gemeenten Veldhoven, Waalre en Bergeijk. Alles wat herbruikbaar is, is verkoopbaar. 
“Leuk om te vermelden dat iedereen die spullen aanlevert een kortingskaart meekrijgt voor 10% korting bij een volgende aankoop.”

De Kringloopwinkel verzorgt ook rondleidingen en geeft zelfs achter de schermen schoollessen. Voor alle relevante informatie, zie de onderstaande website:

www.kringloopdekempen.nl

Meer informatie

Zaken wegwerpen
behoort tot
het verleden

Van de redactie.