"Een droom is werkelijkheid geworden", vertellen Ton Knaapen (voorzitter) en Ad van Rooij (vice-voorzitter) van de vereniging Veldhoven Duurzaam.
"Een droom is werkelijkheid geworden", vertellen Ton Knaapen (voorzitter) en Ad van Rooij (vice-voorzitter) van de vereniging Veldhoven Duurzaam. Foto: Bert Jansen

‘Het blijkt dat alles goed aanslaat’

· leestijd 2 minuten Algemeen

Het ontbreekt de vereniging Veldhoven Duurzaam niet meer aan een vast onderkomen. Met de volle medewerking van de gemeente is het mooie Informatiecentrum in het CityCentrum naast Hunkemöller op zaterdag 14 augustus geopend.

VELDHOVEN -  ”Een droom is werkelijkheid geworden”, vertellen Ton Knaapen, voorzitter van de vereniging en Ad van Rooij, vice-voorzitter tijdens een gesprek. Het compleet verduurzamen van een woning staat hoog in het vaandel van de vereniging, maar ieder begin is winst.

Ook zoiets

Veldhoven Duurzaam is in november 2014 opgericht door voormalig wethouder Nicole Ramaekers. “Nicole had een groen hart en riep ons bij elkaar”, vertelt Van Rooij.
Knaapen: “In Best en Eindhoven bestond al een duurzaamheidsvereniging. Dat ging hartstikke goed daar en werd in Veldhoven ook gezien. Kunnen we in Veldhoven ook niet zoiets doen, werd er gedacht. Ralph Klop van Best Duurzaam is samen met Ramaekers gaan kijken of zoiets ook in Veldhoven georganiseerd kon worden en er werden mensen benaderd, waaronder wij tweeën omdat wij net met pensioen waren. Er werd een avond in de raadszaal gehouden waar een gloedvol verhaal over duurzaamheid werd gehouden. Er kwamen zo’n 15 man, waarvan de helft beroepsmatig was, zoals een installateur van zonnepanelen en iemand van de Rabobank. Ad en ik waren er ook bij.”

Slimme mensen

Knaapen vervolgt: “Dat kleine groepje was een goed groepje, want daar zijn we mee begonnen. Maar wat hadden we te bieden? We hadden geen geld. We zochten slimme mensen, want kennis kost niets. Mensen willen vaak een warmtepomp of zonnepanelen maar hebben eigenlijk geen flauw idee waar ze aan beginnen. We willen mensen goed voorbereiden dat ze al genoeg weten als er een installateur komt. We hadden dus technische kennis nodig en zo is het begonnen.” 

Op de rails

Van Rooij: “We hebben besloten om een pilot in het kader van stappenplannen te maken en de begeleiding waarop wij mensen zouden kunnen helpen. We kregen het goed op de rails. Maar er zaten van die techneuten bij die nog een breder scala aan kennis hadden, zoals waterzijdig inregelen. Dit is een HR-verwarmingsketel zodanig aansluiten op alle radiatoren zodat het economisch rendement oplevert. Dan kun je 10% van je gasverbruik naar beneden krijgen. Van de gemeente kregen we een warmtebeeld camera te leen.”

Goed aanslaan

Van het een kwam het ander en zo groeide en bloeide de vereniging met inmiddels zo’n 30 vrijwilligers. Knaapen: “Het blijkt dat alles goed aanslaat bij de mensen die niet alleen een geïsoleerd huis, maar ook een aangenaam leefklimaat willen hebben. Als je iets wil doen aan je woning is het nu de ideale tijd want de rente is ongelooflijk laag en je hebt overal subsidies op.”

Kennis

De vereniging maakt een compleet plaatje van de woning, een energetische blauwdruk met alle energiebesparende mogelijkheden. “Het belangrijkste product dat wij kunnen leveren is kennis”, zegt Knaapen.

‘We hebben besloten om een pilot in het kader van stappenplannen te maken en de begeleiding waarop wij mensen zouden kunnen helpen. We kregen het goed op de rails.’

Tonnie Wesseling

Officiële opening

Vanaf zaterdag 14 augustus is het centrum iedere zaterdag geopend van 13.00 tot 16.30 uur. Op zaterdag 4 september is de officiële opening, maar hierover vertellen beide heren niets. Wèl besluiten ze: “Enthousiasme en idealisme is het leuke aan vrijwilliger zijn!”

‘Een droom
is
werkelijkheid
geworden’