Omdat de Wintelrese veel kleding ontvangt, geeft ze de kleren waar ze geen ruimte voor heeft aan Voedselbank Bladel.
Omdat de Wintelrese veel kleding ontvangt, geeft ze de kleren waar ze geen ruimte voor heeft aan Voedselbank Bladel. Foto: Bert Jansen

Winanda geeft kleding een 2e leven

· leestijd 2 minuten Algemeen

Winanda van de Sande begint zo’n jaar geleden met het inzamelen van kleding. “Ik werkte in de kinderopvang, maar dat ging niet meer vanwege mijn fibromyalgie. Mijn moeder was coupeuse en ik was altijd al bezig met kleding vermaken. Ook gaf ik kinderkleding altijd door. Ik realiseerde me hoeveel kleding er op de afvalberg belandt en besloot het te gaan inzamelen en te kijken wat ik daarmee kon.” Omdat de Wintelrese veel kleding ontvangt, geeft ze de kleren waar ze geen ruimte voor heeft aan Voedselbank Bladel.

VELDHOVEN - Van de Sande verkoopt de rest van de kleding door volgens het DANA-principe. Dit principe is afkomstig uit het boeddhisme en houdt in dat mensen zelf bepalen wat ze betalen. Van de Sande hanteert alleen een minimumprijs van 1 euro per kledingstuk.
Van de Sande: “Ik kwam daarmee in aanraking toen ik zelf een cursus bij iemand volgde die dat principe hanteerde. Ik vond het een heel mooi en bijzonder principe dat ook mogelijkheden biedt aan mensen met een kleine beurs.”

Aangepaste kleding

Ze maakt ook prikkelarme kleding, in de zin dat er zo min mogelijk irriterende naadjes, plaatjes en stiksels aan zitten. “Mijn eigen kinderen hadden daar altijd veel last van en ik merkte dat ook op de kinderopvang bij kinderen. Ik maak de kleding van een soepele stof en gebruik maar één stevige naad.”
Ook past ze kleding aan voor mensen met een beperking. “Ik heb al een aantal keren kleding aangepast voor iemand met een stoma, maar ik kan me ook voorstellen dat het voor bijvoorbeeld mensen in een rolstoel handig zou zijn als ze bijvoorbeeld met één hand de broek kunnen optrekken als ze naar de wc zijn geweest. Ik heb geen pasklare oplossingen, maar als mensen met vragen komen vind ik het een uitdaging om een kledingstuk zo aan te passen dat het zo weinig mogelijk impact heeft op het uiterlijk. Zodat mensen een comfortabel kledingstuk hebben dat er ook nog leuk uitziet.”

Recyclen

Ook recyclet de Wintelrese katoenen kledingstukken waar een gat in zit en maakt daar wasbare wattenschijfjes of maandverband van. “Dat is eigenlijk heel simpel. Ik bedenk een model en naai dan verschillende laagjes op elkaar. Voor dat maandverband heb ik wel een aantal proefversies moeten maken. Dat moet je toch even uitproberen. Hoe je het bevestigt bijvoorbeeld. Bij een normale slip gaat het om eromheen maar bij een tanga blijft dat niet zitten. Daarvoor gebruik ik van dat zachte klittenband dat ook voor babykleding wordt gebruikt.”

Verkoop

Op zaterdag 29 mei tussen 10.00 en 14.00 uur verkoopt Van de Sande haar tweedehands kleding en laat ze de mogelijkheden van textiel zien. De verkoop is buiten (overdekt) van 10.00 tot 14.00 uur op Slikdijk 3 in Wintelre.

Verkoop van
kleding
volgens het
DANA-principe

Wie overigens kleding wil inleveren, kan dat op hetzelfde adres door de kledng in een doos onder de carport zetten. Mensen die vragen of ideeën hebben kunnen contact opnemen via winandavandesande@hotmail.com.

“Ik heb al een aantal keren kleding aangepast voor iemand met een stoma, maar ik kan me ook voorstellen dat het voor bijvoorbeeld mensen in een rolstoel handig zou zijn als ze bijvoorbeeld met één hand de broek kunnen optrekken als ze naar de wc zijn geweest.”

Bianca Kuijpers

DANA

DANA betekent een gift. Volgens het boeddhisme wordt de gever in de gelegenheid gesteld om te oefenen in vrijgevigheid en het zich los maken van gehechtheid. Het mooie van Dana is dat naar draagkracht vrijgevigheid beoefend kan worden.

‘Ik heb geen pasklare oplossingen’