De groep studenten die handen en voeten geeft aan het project. (Foto: Bert Jansen).
De groep studenten die handen en voeten geeft aan het project. (Foto: Bert Jansen). (Foto: Bert Jansen).

Praten, lopen en elkaar leren kennen

· leestijd 1 minuut Algemeen

In enkele Veldhovense wijken voeren studenten van Avans projecten uit om de sociale cohesie te verbeteren. Met een speurtocht en een online-koffiemoment willen zij jong en oud met elkaar in contact brengen.

VELDHOVEN - De Veldhovense Belinda Strijbos volgt de opleiding Social Studies aan de Avans Hogeschool. Onderdeel van de opleiding is een leergemeenschap. “In een leergemeenschap werken 1e en 2e-jaars studenten aan een project ten bate van de gemeenschap.”

Speurtocht

Vanuit Cordaad Welzijn zet ze zich met haar groep in voor de wijk d’Ekker. De groep van 6 bedacht een speurtocht die de deelnemers door de wijk voert. Ze werken daarbij samen met alle welzijnspartners die in de wijk werkzaam zijn. Een oproep op Facebook leverde vanuit wijkbewoners zo’n 11 locaties op om in de speurtocht op te nemen.

Om alle doelgroepen aan te spreken, heeft de groep 4 routes gemaakt. Kinderen tot en met 12 jaar lopen onder begeleiding de Spelletjesroute vanaf de MFA Midden aan de Sterrenlaan. Odeon is het vertrekpunt van de Escaperoomroute voor de jeugd van 12 tot en met 18 jaar. De ‘It’s my lifestyle’ route is voor iedereen geschikt en vertrekt ook vanaf de MFA Midden. Voor senioren is er de Kwiekroute. “Dat is een bestaande route van Merefelt Oktober die we iets hebben uitgebreid. Deze kan ook prima met een rolstoel worden gelopen.”

De Kwiekroute staat op papier, bij de andere routes leiden QR-codes de wandelaars door de wijk. Inclusief opdrachten neemt de route zo’n 1,5 uur tijd in beslag. Wie geen opdrachten uitvoert, wandelt een half uur. De routes kunnen van vrijdag 21 mei tot 18 juni worden gelopen. De studenten verwachten dat het een succes wordt. “We spreken alle doelgroepen aan. De verwachting is dat ze elkaar onderweg tegenkomen en dat er gesprekken op gang komen.”

Op de Facebookpagina van de wijk is het initiatief in elk geval goed ontvangen. Veel wijkbewoners hebben aangegeven mee te doen met de speurtocht door hun wijk. De groep waarvan de Veldhovense Anna Butterbrod deel uitmaakt, heeft een online koffiemoment bedacht. “In de wijk Heikant-West zijn veel hofjes. Daarbinnen kennen de mensen elkaar wel, maar daarbuiten niet. We hebben een online koffiemoment bedacht om mensen op een laagdrempelige manier met elkaar in contact te brengen.”

De groep heeft inmiddels een aantal flyers in de wijk verspreid. Hiermee wil de groep de wijkbewoners warm maken voor hun initiatief. Op de flyer staat hoe deelnemers zich tot 17 mei kunnen aanmelden. Na aanmelding ontvangen de deelnemers een goodiebag en een link. Op donderdag 27 mei vindt van 19.00 tot 21.00 uur het koffiemoment plaats via Microsoft Teams. “Wij doen de aftrap. Er is ook iemand van Cordaad bij aanwezig. Wijkbewoners gaan vervolgens onder meer in gesprek over thema’s die in de wijk spelen.”

Ad Adriaans

De studenten verwachten
dat het een succes wordt