Veldhovense aspergekweker John Kelders: 'Asperges houden geen rekening met het weekend.'
Veldhovense aspergekweker John Kelders: 'Asperges houden geen rekening met het weekend.' (Foto: Bert Jansen).

Aspergeseizoen komt goed op gang

· leestijd 1 minuut Algemeen

Ieder voorjaar kunnen de liefhebbers niet wachten tot ze de eerste asperges op hun bord hebben liggen. De velden van aspergeboerderij John Kelders in Veldhoven liggen er weer strak bij en de eerste asperges zijn inmiddels gestoken.

VELDHOVEN - “We zijn een beetje laat dit jaar, de afgelopen periode is het best wel koud geweest voor de aspergegroei.”

De familie Kelders staat al jarenlang garant voor versproducten. “Ons moeder had vroeger een thuiswinkeltje, voor aan de straat. Daar verkocht ze verse seizoen producten die ons pap verbouwde. Dat verbouwen deed hij naast zijn baan, dat deed hij er een beetje bij.” Met kasasperges werd gestart in 1995. “Daar hadden we ook prei, sla, paprika en komkommers is staan. Altijd te veel, dus dat werd door ons moeder verkocht. Dat vond ze heerlijk om te doen met een gezellig praatje erbij.” Vanaf 2000 staan de asperges buiten op de velden rondom de boerderij.

Het asperge telen, zoals dat gebeurt bij Aspergekwekerij Kelders, is ouderwets handwerk. De aspergeheuvels liggen onder het plastic en dagelijks lopen de stekers rond om te zien of er al een kopje in het plastic te zien is. “Dat kunnen we wel een klein beetje regelen door verschillend plastic te gebruiken, zwart en doorschijnend. De asperge groeit naar het licht en moet gestoken worden voordat hij boven de grond komt. Het licht zorgt er namelijk voor dat de asperge een violet kleuring krijgt en niet mooi wit blijft. De smaak is hetzelfde, maar mensen willen nu eenmaal de witte asperges” , legt Keders uit.

Vers

In het seizoen wordt er elke dag vers gestoken. Lachend zegt Kelders: “Asperges houden geen rekening met het weekend.” De asperges die van het land afkomen worden direct verwerkt. “We verkopen ze geschild en ongeschild. Zelf ben ik altijd aanwezig om de kwaliteit te bewaken en ik heb de eindcontrole na het schillen. Het moet er goed en netjes uitzien, dat is wel een beetje mijn dingetje.”

Veel mensen eten in het seizoen vaak een of meerdere keren per week asperges. “Vaak vinden mensen het jammer dat de asperge periode maar zo kort duurt. De laatste asperges worden op 23 juni gestoken”, zegt Kelders. “We stoppen dan om de planten rust te geven, zodat hij volgend jaar weer een goede opbrengst geeft. Een plant gaat ongeveer 10 jaar mee dus daar moet je goed voor zorgen.”

Restaurants nemen in deze tijd van corona minder asperges af, maar daar staat tegenover dat de thuisverkoop wel iets meer is geworden. “Natuurlijk merken we dat wel, maar het is nu eenmaal zo.” Maar ze hebben wel op een andere manier last van de corona. Langs de velden zijn looproutes waar veel honden uit worden gelaten. Kelders laat foto’s zien van hondendrollen die op het (kapotgelopen) plastic en tussen de aspergebedden liggen. Kelders: “Te vies voor woorden om je hond daar zijn behoefte te laten doen, ruim het dan tenminste op.”

‘mensen willen nu eenmaal graag de witte asperges’

Van de redactie