Majd Awad heeft een half jaar ervaring opgedaan via maatwerk praktijkleren. Hij krijgt binnenkort een certificaat. Van harte gefeliciteerd! FOTO: Bert Jansen.
Majd Awad heeft een half jaar ervaring opgedaan via maatwerk praktijkleren. Hij krijgt binnenkort een certificaat. Van harte gefeliciteerd! FOTO: Bert Jansen.

Majd Awad is weer happy: ‘Nu heb ik weer perspectief’

· leestijd 1 minuut Algemeen

Majd Awad komt enkele jaren geleden als Syrische vluchteling terecht in Veldhoven. Na een geslaagde inburgering, zet hij nu een volgende stap.

EINDHOVEN/VELDHOVEN – Eigenlijk gaat het steeds beter met Veldhovenaar Majd Awad (22). “Nadat ik enkele jaren geleden een verblijfsvergunning had gekregen, zat ik niet zo goed in mijn vel”, vertelt de voormalige Syrische vluchteling. “Nu heb ik weer perspectief. En dat is mooi.”

Het verhaal is vaker verteld. De familie Awad leeft een vredelievend leven in de Syrische hoofdstad Damascus. Totdat de burgeroorlog het gezin en vele andere landgenoten van huis en haard verdrijft.

Majd Awad vlucht met zijn familie naar Turkije. “Maar daar worden we als vuil behandeld”, vertelt hij. “We moeten in een fabriek werken, maar krijgen amper salaris. Bovendien kijken mensen op ons neer.” Het is geen houdbare situatie. Zijn broer vlucht als eerste naar Nederland. Awad en zijn zus volgen later. Nadat hij een verblijfsvergunning krijgt, komt Majd in Veldhoven terecht. Gelukkig krijgen broer en zus ook onderdak in de Eindhovense regio.

“Tja, en daar zit je dan op een kamer”, vertelt hij. “Natuurlijk was mijn familie in de buurt. Maar ik had geen idee wat ik kon doen.” Awad is blij met de hulp die hij vervolgens van de gemeente Veldhoven krijgt om zijn leven op een rij te zetten. Via het regionale project De achthonderd, waarin onder meer Ergon, regiogemeenten, Summa & Bedrijf – onderdeel van Summa College - en 04Werkt samenwerken, komt hij terecht bij het onderdelenbedrijf van DAF, Paccar Parts, op de grens van Ei “Ik pak bij Paccar bijvoorbeeld onderdelen in en uit”, vertelt hij. Tegelijkertijd heeft hij zijn inburgering afgerond. “Knap!”, zegt Ergon-werkcenterleider Peter Wijbenga. “Het is nogal een inspanning: naast de 28 uur ook nog 12 uur per week inburgering volgen.

Komend schooljaar gaat Majd Awad een zogeheten bbl-opleiding in de logistiek doen. Awad: “Een ding is zeker: ik heb er zin in.”

Het werkervaringsproject bij DAF/Paccar Parts is bedoeld om mensen zonder startkwalificaties een kans op de arbeidsmarkt te geven. Van de 300 Ergon-medewerkers die op het complex van de vrachtwagenbouwer werken, is 10% actief in het speciale praktijkleren. De 1e lichting, onder wie Awad, is maandag 12 april het certificaat uitgereikt.
Jolanda van den Besselaar van het Summa & Bedrijf, is ook heel blij. “Het is toch het allermooiste wat we kunnen bereiken; als we mensen kunnen helpen tot bloei komen.”

Uitreiking certificaat

Hub Dohmen.

‘Maar daar
worden we
als vuil
behandeld