Jan van Bokhoven: "Ik merk het nu veel in mijn huidige werk dat er mensen zijn die heel goed met hun handen kunnen werken, maar een administratie thuis niet voor elkaar krijgen." FOTO: Bert Jansen.
Jan van Bokhoven: "Ik merk het nu veel in mijn huidige werk dat er mensen zijn die heel goed met hun handen kunnen werken, maar een administratie thuis niet voor elkaar krijgen." FOTO: Bert Jansen.

Vestigingsmanager wordt budgetcoach

· leestijd 2 minuten Algemeen

Een echte doener, die Jan van Bokhoven (40). Als hij niet met zijn werk bezig is, is hij aan het sporten. Tennissen, padellen, golven, mountainbiken en fitnessen en als grote passie, voetbal. Hij werkt momenteel nog 40 uur als Vestigingsmanager bij een uitzendbureau. Vanaf april wordt dit 32 uur en start hij bij zijn eigen bedrijf op: SlimmerBudget.

VELDHOVEN - “In november hakte ik de knoop door om een opleiding tot budgetcoach te doen. Ik wilde me niet toeleggen op mensen met financiële problemen, maar eigenlijk meer voor mensen die hun administratie uit handen willen geven en kunnen besparen op hun vaste lasten.”

Specifieke vragen

Dat kan via een abonnement, maar mensen kunnen ook eenmalig zijn financieel advies en deskundigheid vragen. Ze kunnen bijvoorbeeld specifieke vragen hebben over zonnepanelen of een hypotheek. “Ik wil ze graag informeren hoe ze dat het beste aan kunnen pakken. Ik ben er ook voor ouderen, waarvan er vaak één de administratie thuis doet. Bij mijn schoonouders, bijvoorbeeld. Daar doet de man de hele administratie. Stel dat zo iemand weg valt, dan komt de overblijvende partner in een gat terecht en weet echt niet wat ze moet doen. Daar kan ik dan inspringen. Hier wil ik me een beetje op gaan richten.

Vertrouwen winnen

“Ik merk het nu veel in mijn huidige werk dat er mensen zijn die heel goed met hun handen kunnen werken, maar een administratie thuis niet voor elkaar krijgen. Geen inzicht hebben in hun inkomsten en uitgaven en daardoor nog al eens in de problemen komen.”

“Mijn grootste uitdaging is overigens ‘t vertrouwen winnen van de mensen. Ik kom graag bij de mensen aan huis, zodat ze kunnen zien dat ik niets achter de schermen aan het bekokstoven ben, daar heb ik zelf ook een hekel aan. Dus alles altijd in overleg en eerlijk.”

Grote port

Hoe is Van Bokhoven hierop gekomen? “Ik heb dit altijd al interessant gevonden en vind mijn eigen thuisadministratie al leuk. Ik vind het altijd een grote sport om ieder jaar te bekijken bij welke energieleverancier ik nu weer kan besparen. Ook bij klanten kan ik soms wel honderden euro’s per jaar besparen. Ik kan ze het pas laten zien als ik het doe en dan blijft iedereen wel terugkomen. Dan merk ik dat het toch wel goed is geweest.”

Corona

“Ik had eigenlijk al veel eerder de cursus budgetcoach willen volgen, maar er was steeds niet echt tijd voor. Door de Corona-pandemie had ik tijd over om die opleiding op te pakken. Ik wilde niet alleen maar coach zijn, maar ook een certificaat hebben dat ik er verstand van heb. Ook door Corona kon ik deze cursus in 2,5 maand afronden. Ik heb nog een baan, dus mijn bedrijf is niet heel gewaagd en het is iets waar ik energie van krijg.”

Sleur

Stil zitten kan Van Bokhoven niet, want iedere 5 jaar moet er bij hem iets nieuws gebeuren: “Anders raak ik in een sleur. Juist in deze Corona-tijd denk ik dat er veel mensen komen die het moeilijk gaan hebben, mensen die ontslagen zijn bijvoorbeeld. Dus het is verstandig van mij om het juist nu op te starten, er is niet zo’n groot risico bij voor mij. Overigens mijn eerste klanten waren mijn ouders. En mijn vader als gepensioneerd ondernemer helpt me overal in!”

Jan van Bokhoven: “Ik had eigenlijk al veel eerder de cursus budgetcoach willen volgen, maar er was steeds niet echt tijd voor. Door de Corona-pandemie had ik tijd over om die opleiding op te pakken. Ik wilde niet alleen maar coach zijn, maar ook een certificaat hebben.”

Tonnie Wesseling.

Budgetteren

Een goede budgettering zorgt keer op keer voor een gezonde financiële situatie waardoor je rustig kunt leven zonder al te veel over geld na te hoeven denken. Makkelijk gezegd... Maar aan de andere kant is het wel zo dat het helpt om gelukkiger te leven.

‘Mijn grootste
uitdaging
is ‘t vertrouwen
winnen’