Dukke tijden voor Christ Schippers. FOTO: Bert Jansen.
Dukke tijden voor Christ Schippers. FOTO: Bert Jansen.

Geen lente zonder lieve lammetjes!

· leestijd 1 minuut Algemeen

Nog vóór de lente begint, zien de eerste lammetjes al het levenslicht. Het is voor herder en geitenboer elk jaar weer een bijzondere tijd.

VELDHOVEN - Van mei tot en met november hoedt de Veldhovense schaapherder Paméla Freriks een kudde Kempische Heideschapen op de Groote Heide in Leende. De aflamperiode is van januari tot maart. “De kudde is dan op stal. In beginsel worden geen lammetjes buiten geboren.” Het gemiddeld aantal lammetjes per ooi is 1,5 volgens de schaapherder. Voordat de lammetjes na een draagtijd van zo’n 5 maanden ter wereld komen, moet de stalinrichting op orde zijn. “We maken vakken waarin de ooien rondlopen en de bevalling plaatsvindt. Ook bouwen we kraamhokjes met aparte hekken waar het geboren lammetje met de moeder na de bevalling in gaan. Bevallingen van heideschapen verlopen meestal zonder problemen. Bij de geboorte hoeft in principe niemand aanwezig te zijn. Het is wel fijn om het in de gaten te kunnen houden, zodat als er problemen zijn je gelijk kunt helpen. En het is fijn dat je gelijk na de geboorte moeder en kind kunt verzorgen.”

Kraamhokje

De moeder zorgt vooral voor het lammetje. Een pasgeboren lammetje wordt door de moeder afgelikt. Na de geboorte wordt het naveltje van het lammetje ontsmet met jodium en gaat het met moeder in een kraamhokje. “We houden in de gaten of het lammetje gaat drinken en of het zijn buikje vol heeft. Het is belangrijk dat een lammetje kort na de geboorte melk van de moeder drinkt. Dit heet biest. Hierin zitten veel afweerstoffen. Er wordt dus ook altijd gecontroleerd of de moeder voldoende melk geeft. Is dat niet het geval of is het lammetje is zwak, dan krijgt het flessenvoeding.”

Drukke tijden

Bij ‘t Geitenboerke aan de Toterfout is het eerste lammetje dit jaar op 7 februari geboren. “De draagtijd is 5 maanden - 5 dagen”, weet geitenhouder Christ Schippers.

“In tegenstelling tot schapen, kennen geiten een dag- en nachtritme. Bij ons lamt 99% vóór 21.00 uur ‘s avonds.” De vinger wordt aan de pols gehouden door elk half uur een rondgang door de stal te maken. In drukke tijden eet Schippers met het personeel in ploegen. De geboorte van meerlingen vormt een probleem in de geitenhouderij. “Regelmatig krijgt een geit een 2- of meerling. Hoe meer pootjes, hoe lastiger de bevalling. Een tweeling gaat in het algemeen nog wel, maar vanaf 3 lammetjes moeten we helpen tijdens de bevalling.” Om problemen te voorkomen, laat Schippers zijn geiten maar 2 keer bevallen. “Naarmate ze ouder worden, is de kans op onder meer baarmoederontsteking groter. Na 2 keer bevallen blijven ze wel bij ons om de rest van hun leven melk geven.”

Alle geiten blijven in het bedrijf van Schippers. De bokken verlaten de Toterfout als ze een gewicht van 10 kilo bereiken. In de duurdere restaurants in vooral Frankrijk, Spanje en Griekenland is geitenlamsvlees een delicatesse.

Is een lammetje zwak dan krijgt het flessenvoeding

Ad Adriaans.