Ingrid Hartlief verhuist buiten de gemeentegrenzen van Veldhoven en stopt daarom met het politieke werk.
Ingrid Hartlief verhuist buiten de gemeentegrenzen van Veldhoven en stopt daarom met het politieke werk. Foto: Bert Jansen

‘Veldhoven is een mooie gemeente’

· leestijd 1 minuut Algemeen

Eind mei 2021 verlaat Ingrid Hartlief de Veldhovense politiek. Wegens verhuizing naar een plaats buiten de Veldhovense gemeentegrenzen, stelt het raadslid en voorzitter van de D66-fractie haar zetel beschikbaar.

Vande redactie.

VELDHOVEN - D66 voelt als een natuurlijk jas voor Hartlief. “Het past gewoon bij mij,” zegt ze daar zelf over.
“Ik heb altijd D66 gestemd, vooral om het gedachtengoed dat er gekeken wordt naar mogelijkheden in plaats van iets niet kunnen. Liberaal en toch sociaal.”
D66 is destijds opgericht om de toenmalige politiek wat op te schudden; liberaal en sociaal.

Participeren

Het gezin Hartlief heeft enkele jaren in Azië gewerkt en gewoond. Terug in Nederland is het weer wennen geweest aan de Nederlandse cultuur. “Het viel op dat Nederland een moppercultuur had. Maar mopperen helpt niet, je kunt er beter iets mee doen. Dat is een van de redenen dat ik raadslid ben geworden. En als ‘nieuwe’ inwoners van Veldhoven helpt het ook in het maken van sociale contacten.”

Trots

Hartlief kijkt met trots terug op een aantal dingen. “Het CityCentrum is het kloppende hart van Veldhoven. Wij als D66 hebben mede aan de basis gestaan om alle belanghebbende partijen te verbinden waardoor en nu veel activiteiten in het centrum plaatsvinden. Je moet bezoekers iets bieden om naar het centrum te komen; fijne uitstraling en het gemak van het centrum. Het gratis parkeren maakt daar ook onderdeel van uit.”

Persoonlijke inzet

Persoonlijk vind Hartlief het behoud van de Veldhovense bibliotheek een must. “Een bieb is meer dan stapels boeken, een bibliotheek is onderwijs op afstand. Een bieb heeft de mooie rol om de levenskwaliteit te verhogen en is meer dan lettertjes en taal.”

Veldhoven

Hartlief gaat de Veldhovense politiek zeer zeker missen. “Het is een mooie gemeente. Na onze terugkomt uit Azië was het voor ons vanzelfsprekend dat we ons in Brabant zouden vestigen. De keuze voor Veldhoven was een bewuste keuze, stads met een dorps karakter. Hoewel we Veldhoven uitgaan qua wonen, voel ik me toch verbonden met Veldhoven en blijf het graag bezoeken. Veldhoven blijf ik zien als mijn thuishaven. Als lid van D66 draai ik al de nodige jaren mee. Ergens is dat ook goed omdat mijn vertrek zorgt voor vernieuwing, en vernieuwing is vooruitgang.”

Opvolgers

Mariëlle Giesbertz neemt het fractievoorzitterschap over en Piet Wijman neemt plaats in de oppositiebanken van de gemeenteraad.
Wijman, oud-wethouder namens D66, is blij terug te zijn in de lokale politiek van Veldhoven. “Ik ben altijd betrokken gebleven bij D66 Veldhoven, ook na mijn wethouderschap. Ik zie er dan ook naar uit om weer een actieve rol op te pakken binnen de fractie en binnen de gemeenteraad”, aldus Piet Wijman.

Ingrid Hartlief is politiek actief sinds begin 2010 en raadslid sinds 2014. De Veldhovense raad bestaat uit 27 raadsleden. De laatste gemeenteraadsverkiezingen waren op 21 maart 2018. De raad telt 9 raadsfracties. D66 is daarbij goed voor 2 zetels.

2 D66-zetels

‘Het viel op
dat Nederland
een moppercultuur had’