Het kentekenparkeren in Kampen heeft nogal wat problemen gekend. In december 2014 kon door een storing een tijdlang niet betaald worden.
Het kentekenparkeren in Kampen heeft nogal wat problemen gekend. In december 2014 kon door een storing een tijdlang niet betaald worden.

Parkeermeters binnenstad werken vanaf vrijdag weer

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Nick de Vries)
KAMPEN - Bewoners van de binnenstad zijn vanaf vrijdag verlost van de extra parkeerdruk. De meeste problemen met de parkeermeters lijken opgelost en vanaf die dag moet iedere bezoeker weer betalen om te parkeren. De gemeente erkent dat vergunninghouders hinder ondervonden van het gratis parkeren en compenseert hen door drie maanden terug te betalen.

Dit betekent nog niet dat de parkeerklucht volledig is afgesloten. De verlichting van de digitale schermen is nog steeds niet in orde. Daarom geldt het betaald parkeren voorlopig alleen tijdens de uren dat het scherm ook daadwerkelijk leesbaar is; alleen bij daglicht. Voorlopig wordt er vanuit gegaan dat dit tot 18.00 uur het geval is. Na 30 maart, als de klok een uur terug is gezet, moet weer gewoon tot 20.00 uur betaald worden. De gemeente zoekt nog naar een goede oplossing voor het verlichtingsprobleem.

Parkeerders worden via stickers op de automaten gewaarschuwd dat weer betaald moet worden. Het college vindt echter dat op vrijdag en zaterdag nog soepel met de handhaving omgegaan moet worden. Vanaf 23 februari is de handhaving weer op het oude niveau.

De parkeerautomaten zijn sinds 17 december buiten gebruik vanwege de vele problemen die het systeem plaagden. Door het vrij parkeren in de binnenstad loopt de gemeente gemiddeld zo'n 10.000 euro per maand mis. Het terugbetalen van de vergunninghouders gaat de gemeente zo'n 60.000 euro kosten.

Het college heeft eerder aangegeven dat zij de leverancier van de automaten aansprakelijk houdt voor de geleden schade. Een echte schadeclaim is echter nog niet ingediend. Voorlopig is de leverancier alleen nog in gebreke gesteld. De leverancier voelt zich niet verantwoordelijk voor de totale geleden schade, maar realiseert zich volgens wethouder Geert Meijering wel dat zij iets goed te maken heeft. De gemeente wacht eerst af met welk 'goedmakertje' de leverancier komt en besluit dan of er een schadeclaim wordt ingediend en wat de hoogte hiervan is.

Vergunninghouders worden binnenkort per brief geïnformeerd over de compensatie.