Afbeelding
Pedro Sluiter

'Rusland' niet grootste oorzaak faillissement tuinderij

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Michiel Satink)
IJSSELMUIDEN ? Wat deed Tuinderij Limburg de das om? De komkommerkwekerij ging eind vorig jaar failliet nadat het kort ervoor was overgenomen. Niet alleen de Russische boycot van westerse producten lijkt de oorzaak van de ondergang te zijn, zoals eerder geopperd. Ook de Lidl en de bank speelden een grote rol.

Dat blijkt uit het eerste faillissementsverslag van curator Wim van der Kolk. W. Limburg Tuinderij BV is in januari 1998 opgericht. Bestuurders waren vader en twee zonen van de familie. Het tuindersbedrijf haalde volgens de jaarrekening 2013 nog een netto omzet van 3,5 miljoen euro. De kosten bleken echter hoger: het verlies dat jaar was 2,2 miljoen euro. Niet de economische boycot door de Russische regering van westerse producten bleek de hoofdreden van het faillissement. Juist een forse omzetdaling in de eerste helft van het jaar door het wegvallen van afzet aan supermarktketen Lidl was dat. ?In deze periode konden de komkommers voor slechts de helft van de normale prijzen worden verkocht?, staat in het faillissementsverslag. Ook de Russische boycot van land- en tuinbouwproducten drukte de omzet. Maar uit het verslag blijkt dat de huisbankier al in juli vorig jaar de financiering opzegde. De Russische boycot ging pas daarna in.

De directie van de komkommerkwekerij en de bank gingen vervolgens om tafel. Besloten werd om overnamekandidaten te zoeken. In november zijn alle activa verkocht en overgedragen aan IJsselgrow Onroerend Goed BV. Deze vennootschap zette de activiteiten van de kwekerij voort. Van een faillissement was toen nog zeker geen sprake. De schulden bleven echter achter in een lege BV. Een van de grotere schuldeisers van Limburg Tuinderij besloot vervolgens het faillissement aan te vragen. Dat faillissement werd eind vorig jaar door de rechtbank in Zwolle uitgesproken.

IJsselgrow
Het bedrijf dat Tuinderij Limburg overnam, IJsselgrow Onroerend Goed BV, zal weinig mensen bekend in de oren klinken. Niet gek: de onderneming is op 3 november vorig jaar opgericht. Het bedrijf staat ingeschreven op het adres van Tuinderij Limburg. Bestuurder van deze firma is Herman Keijsers, een bekende uit de komkommerteelt. Hij heeft ook een kwekerij in Veldhoven. Krap een maand na de oprichting werden de activiteiten van Limburg overgedragen aan IJsselgrow. Ook het personeel ging mee in de nieuwe onderneming. De curator moet deze overname nog onderzoeken.