Afbeelding
foto aangeleverd

Kamper diorama in Speelgoedkabinet

Algemeen

KAMPEN - Ruim honderd jaar geleden bracht koffiebranderij Kanis & Gunnink plaatjesalbums uit met als variant hierop een doos met 8 panorama’s. Eén panorama heette ‘Kampen aan de IJssel’. De panorama’s zijn te zien in het Speelgoedkabinet.

Het thema van alle panorama’s was vakantie. Onder andere vakantie aan zee, in het dierenpark, op de boerderij, of op Schiphol. Met de plaatjes uit de koffiepakken konden de panorama’s levendig gemaakt worden. De 12 plaatjes voor het panorama ‘Kampen aan de IJssel’ waren allemaal boten. Zoals een botter, een kano, een BM-jachtje en een kleine IJsselmeer-kruiser. Het geheel was van dun karton, waardoor er maar weinig panorama’s zijn overgebleven. Maar in het Speelgoedkabinet zijn ze nog wel te zien, waarbij het Kamper panorama een speciale plek heeft. 

De koffiebranderij Kanis & Gunnink is opgericht in 1885 in Kampen. In 1976 is het bedrijf opgegaan in Douwe Egberts en in 2001 verdween de fabriek uit Kampen. De de koffie van KG ligt echter nog steeds in de winkel. 

Het Speelgoedkabinet

Het Speelgoedkabinet toont speelgoed vanaf 1930 tot nu. Lego, Playmobil, Meccano, K’nex, fischertechnik, Ministeck, Barbie, Action Man, poppen, cowboys & indianen, ridders, keukentjes, winkeltjes, boerderijtjes, een treinenbaan en heel veel auto’s. Het Speelgoedkabinet is deze herfstvakantie elke middag open van zaterdag 16 tot en met zaterdag 30 oktober, behalve op zondag. Steeds van 14.00 tot 16.00 uur. Voor groepen buiten deze tijden ook op afspraak. Bovennieuwstraat 65, Kampen. Entree: 1 euro per persoon. Kijk op www.speelgoedkabinet.nl voor meer informatie.