Afbeelding
Aangeleverd

Wat is belangrijk bij het kiezen van een MBO-opleiding?

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

Het kiezen van een MBO-opleiding is nogal wat. Er is een groot aanbod aan opleidingen waar je uit kan kiezen. Vrienden en collega’s kunnen je helpen bij het maken van deze beduidende en avontuurlijke beslissing. Maar het belangrijkste is om te weten wat je zelf goed kunt en een passie voor hebt.

Breng je talenten in kaart

De mogelijkheden om je talenten te ontdekken zijn oneindig. Vaak blijkt dat wij als mensen over verborgen talenten beschikken en je bent nooit te oud om je talenten te ontdekken. Maar hoe kom je er nou achter wat deze zijn? Sommigen kiezen ervoor om een professional in te schakelen en anderen maken liever gebruik van een online tool die hen helpt met het herkennen van hun talenten. Niks is fout. Zolang het voor jou maar duidelijk is wat jouw talenten zijn, want bij het volgen van een opleiding wil je jouw talenten natuurlijk ook kunnen inzetten. Opleidingen die hieraan bijdragen zijn voornamelijk opleidingen waarbij de eigen praktijk van de student altijd centraal staat. Een voorbeeld hiervan is de mbo opleiding van NCOI. Dit soort opleidingen en programma’s zijn zodanig ontwikkeld om de beste leeromgeving te bieden en hebben meestal een breed aanbod voor zo goed als elk vakgebied.


Begin op tijd

Als volwassenen hebben wij het al druk genoeg. Zo heeft iedereen zijn eigen verantwoordelijkheden binnen werk, familie en vrienden. Daarom is het van belang om tijdig te starten met het kiezen van een studierichting.Hierdoor geef je jezelf ook genoeg tijd om zoveel mogelijk informatie binnen te halen over de studies die je interessant lijken. Dat zorgt normaliter voor een betere en grondigere beslissing. Zo komt het weleens voor dat je uitkomt op een opleiding die beter bij je past dan de opleiding die je initieel voor ogen had.


Wat verwacht je van een studie?

Het is belangrijk om goed na te denken wat jij nodig hebt om met voldoening en succes te studeren. De type opleiding die je gaat volgen speelt hier een grote rol in. Iedere student zit anders in elkaar en leert ook anders.Gaat jouw voorkeur bijvoorbeeld uit naar mbo-opleidingen die veel theorie behandelen of juist de praktijkgerichte mbo 4 opleidingen? Mocht je mensen kennen die een bepaalde opleiding doen of hebben gedaan, twijfel niet om hen te vragen naar hun belevenis.

Kortom: Om een MBO-opleiding te vinden die bij jou past is het belangrijk om te weten waar je goed in bent en waar je interesses liggen. Begin op tijd met het verzamelen van informatie en vraag anderen naar hun ervaring.