Afbeelding

Melkbusschieten mogelijk alleen nog in afgegrensd gebied

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Nick de Vries)
KAMPEN - Burgemeester Bort Koelewijn overweegt om volgend jaar toch afgegrensde gebieden voor het melkbusschieten aan te wijzen. Mogelijk was de afgelopen jaarwisseling dan de laatste, waarbij in de hele gemeente geschoten mocht worden. Gezien de lange traditie vindt Koelewijn het te vroeg om ook het schieten aan de Noordweg te verbieden.

Het toestaan van het schieten op, zoals Koelewijn het zelf noemt, 'iedere vierkante meter van de stad', zorgt ervoor dat er ook geknald wordt op plekken waar dat zeer ongewenst is. Zoals in de buurt van woningen voor ouderen. "Of bij mensen met hartproblemen". Ook is er dit jaar, tegen de afspraken in, geschoten op het Markeresplein in IJsselmuiden. "Dat terwijl het maar een klein stukje lopen is naar de afgesproken plek."
Door het aanwijzen van afgegrensde gebieden hoopt Koelewijn een gulden middenweg te vinden, die in andere gemeentes ook goed werkt. De Noordweg heeft wat hem betreft een status apart, vanwege de lange traditie. "Het is te vroeg om ook voor die plek een alternatief aan te wijzen, maar als de schutters het zelf zouden willen, dan is mij dat zeer dierbaar."

Koelewijn is over het algemeen tevreden over het gedrag van de schutters tijdens afgelopen jaarwisseling, maar er kwamen toch ook wat klachten binnen. Deze gingen vooral over het schieten buiten de aangewezen tijden. "Er werd in de nacht voor oudjaarsdag al om 04.00 uur geschoten", aldus Koelewijn. Die in het nieuwe jaar zelf rond 04.00 uur de politie belde, omdat ook toen nog geschoten werd.

De maatregel om beperkte schietgebieden aan te wijzen moet in de algemene plaatselijke verordening (APV) vastgelegd worden. Koelewijn wil voordat hij tot de maatregel overgaat nog in gesprek gaan met melkbusliefhebbers en andere inwoners van de gemeente met een mening over het vuurwerkbeleid.