Emma Duitman in de studio van RTV IJsselmond
Emma Duitman in de studio van RTV IJsselmond (foto: Maarten van Gemert)

Duurzaamheid zonder licht uitgelicht tijdens Nacht van de Nacht met nieuw festival Delight bij ‘t Ukien

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Maarten van Gemert)
KAMPEN – Aanstaand weekeinde wordt de Nacht van de Nacht gehouden. Over de hele wereld gaan dan om half negen ’s avonds lichten uit. Zo ook bij ’t Ukien waar tegelijk het nieuwe festival Delight start. Een groepje jongeren onder aanvoering van WijZ vraagt met theater en muziek aandacht voor duurzaamheid. Bij RTV IJsselmond vertelden Emma en Shaylee enthousiast over hun plannen.

Al weken zijn Emma Duitman en Shaylee Hamminga met een twintigtal andere jongeren druk met regelen en repeteren voor ’Delight, festival in het donker’. Buiten bij het kampvuur zullen er optredens zijn van Layana, Lee Anderson, Matthew Red en Shaylee & Friends. Binnen bij MFC Korteweg 4, zoals ’t Ukien in de boeken staat, zullen theatrale optredens onder andere tonen hoe de wereld er voorstaat over vijftig jaar. Als we zo doorgaan. Daarom is duurzaamheid belangrijk, vertellen Emma en Shaylee. De Nacht van de Nacht vraagt daar al sinds 2004 aandacht voor.

Delight
Als festival zonder stroom worden artiesten voor de uitdaging gezet akoestisch te spelen. „Sommige artiesten zegden af omdat ze hun elektrische instrumenten niet kunnen gebruiken”, vertelde Emma in het radioprogramma ’IJsselmond Informatief’ zaterdagmorgen. De presentatoren hadden zich goed voorbereid en vroegen haar het hemd van het lijf. Emma vertelde honderduit en Shaylee vulde haar aan toen zij achter de microfoon plaats nam.
Ze nemen de bezoekers aanstaande zaterdagavond mee op reis in een soort tijdmachine. Alles wordt uitgebeeld met theateroptredens waarmee je kunt zien wat me moeten doen. De jongeren sporen iedereen aan zich te realiseren hoe het over vijftig jaar is als we niets doen.

Avondprogramma
Twee uur voordat Delight van start gaat om half negen begint bij muziekschool Quintus aan de Vloeddijk een avondprogramma. Daar gaat om zeven uur het licht al uit. Vanuit Quintus heeft docent Dion van der Geest de jongeren van Delight geholpen.
Vanuit WijZ oefent welzijnswerker Anne Louise Sikkema al weken elke woensdag met de jongeren. Shaylee zal eerst binnen meedoen met een theateroptreden en gaat daarna buiten zingen.

Nacht van de Nacht
Milieufederaties vragen in de Nacht van de Nacht aan gemeentes, bedrijven en huishoudens hun verlichting te doven om daarmee aandacht te vragen voor lichtvervuiling en energieverbruik danwel - verspilling. Dit initiatief vindt elk jaar plaats in de nacht waarop de zomertijd eindigt zodat de nacht extra lang duurt.
Emma en Shaylee sluiten zich met overtuiging bij dit initiatief aan en hebben dat vertaald in het nieuwe, gratis festival Delight. Iedereen mag aanschuiven bij het kampvuur buiten maar voor het festival binnen stelt de Rijksoverheid een coronapas verplicht. ’t Ukien en Quintus beloven een duister spektakel vol duurzaamheidsbesef gegoten in muziek en theater.


V.l.n.r. Anne Louise Sikkema, Shanee Hamminga en Emma Duitman (foto: Maarten van Gemert)