Afbeelding
Pedro Sluiter

Ondernemers merken in omzet weinig van gratis parkeren

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Michiel Satink)
KAMPEN ? Parkeren in de binnenstad van Kampen blijft voorlopig gratis. Erg veel hebben ondernemers er niet aan gehad dat klanten niets in de meters hoefden te gooien. ?De parkeerplaatsen staan nu vol met personeel dat in de binnenstad werkt of bewoners die nu hun tweede auto kwijt kunnen.?

Het zogeheten kentekenparkeren is sinds begin vorig jaar in Kampen ingevoerd. Gaandeweg het jaar ontstonden er problemen met diverse parkeerautomaten. Die problemen hoopten zich op totdat het de gemeente op 17 december teveel werd: vanaf die datum hoeft niet langer betaald te worden voor het parkeren in de binnenstad. Tenminste, als het om parkeerplaatsen gaat niet bestemd voor vergunninghouders. Kampen is niet de enige plaats waar de invoering van kentekenparkeren tot problemen leidt. Spijkenisse besloot een jaar eerder al de invoering ervan terug te draaien vanwege de problemen die veel parkeerders met het systeem hadden. De invoering in Rotterdam ging evenmin vlekkeloos. Nu er een aantal weken in Kampen niet betaald hoeft te worden voor parkeren, wat merken de ondernemers in de binnenstad er van?

Volgens Fré Helleman, voorzitter van de Ondernemersvereniging Kampen (OVK) heeft het gratis parkeren wel wat opgeleverd, maar is moeilijk te zeggen wat. ?Het was mooi weer en het was rond de feestdagen: als je winkel dan nog niet volop bezocht wordt, doe je iets verkeerd.? Dat het parkeren gratis is, was niet iedereen opgevallen. ?Ik werd afgelopen dagen regelmatig in de binnenstad aan de jas getrokken met de vraag of ik wist hoe dat werkte, met die automaten. Op niet alle automaten staat aangegeven dat het gratis parkeren is.? Personeel dat in de binnenstad werkt, wist er al wel snel van. ?Die parkeren er nu ook. Toen ik een winkel had, lagen erachter zeven parkeerplaatsen. Die stonden doorgaans vol met auto's van werknemers uit de binnenstad.?

De ondernemersvereniging is voor gratis parkeren, maar dan wel met een parkeerschijf. ?Zodat men er maximaal 3 uur terecht kan. Langs de randen van de binnenstad moet je dan dagkaarten kunnen kopen. Vooral voor bezoekers aan een begrafenis in een van de kerken wel zo handig.? Helleman noemt de boetes die opgelegd worden belachelijk. ?Ik had laatst fout geparkeerd in een Duitse stad. Ik kreeg een boete van 17,50 euro. Dat is wel wat anders dan de 92 euro die je hier in rekening worden gebracht.? Het effect van het gratis parkeren is momenteel licht gunstig voor ondernemers in de binnenstad, meent hij. ?Wat vooral knelt, is de onduidelijkheid. Mensen weten het niet, of snappen niet dat het nu tijdelijk gratis parkeren is. Boven alles is de consument gebaat bij duidelijkheid.?

Nardus Koster, raadslid namens Gemeente Belang Kampen (GBK) en ondernemer in de binnenstad, heeft weinig positiefs gemerkt van het gratis parkeren. ?Sterker nog: de binnenstad staat bomvol auto's. Vorige week maandag was er vrijwel geen plek te vinden. En het was erg rustig in de binnenstad.? Hij vermoedt dat deze dagen de parkeerplekken ingenomen worden door personeel dat in de binnenstad werkt of inwoners die nu hun tweede auto kwijt kunnen. ?Gratis parkeren levert inderdaad volle parkeerplaatsen op, maar geen volle winkelstraten.? Koster is er geen voorstander van om het betaald parkeren af te schaffen. Wel meent hij het dat systeem met kentekenparkeren een slechte keuze is. ?Er zit nu voor de consument geen voordeel aan.? De afgelopen tijd rond de feestdagen was het druk in zijn winkel. Maar met gratis parkeren had dat niets van doen, zegt hij. Voor zover de klanten er weet van hadden. ?Er is veel onduidelijkheid over. Juist het feit dat het in tegenstelling tot vorig jaar droog was buiten, zorgde voor meer klanten.?

Kosten vindt dat het betaald parkeren gehandhaafd moet blijven, maar de tarieven kunnen wel omlaag. ?Een euro per uur vind ik een acceptabel bedrag. En de tijd dat je je auto er laat staat, moet vrijgegeven worden. Hoe langer men in de stad is, hoe meer men genegen is geld uit te geven.?

Hoe lang het parkeren nog gratis blijft, is onbekend. Of Kampen een claim neerlegt bij de leverancier, wilde de wethouder dinsdag nog niet zeggen.