Afbeelding
Aangeleverd.

Stadsdichter presenteert dorpsgedicht in Wilsum

· leestijd 1 minuut Algemeen

WILSUM - ‘Alle Kampenaren moeten de Kaartenkar leren kennen’, vindt stadsdichter en grafisch ontwerper Brigitte Wolthuis. Daarom gaat ze met een educatief project naar de dorpen van Kampen, te beginnen met Wilsum. Rond een actueel thema in het dorp werkt ze met kinderen van de bovenbouw en presenteert dit aan alle dorpsgenoten. 

De Kaartenkar is een mobiele handkar waar je ansichtkaarten met gedichten kunt kopen, beschrijven en meteen op de post doen. “Door COVID ben ik gaan zoeken naar nieuwe wegen om de Kaartenkar aan de Kamper bevolking te laten zien en heb toen een educatief project bedacht waarin ik met bovenbouwkinderen van de basisschool rond een actueel thema ga dichten en vormgeven. Uiteindelijk maakt elk kind een eigen gedicht en geeft dit zelf vorm op een ansichtkaart”, vertelt Wolthuis. De gemeente Kampen subsidieert dit project vanuit het Heropeningsfonds. 

Brigitte: “In Wilsum ben ik gaan praten met Albert Boeve, als betrokken inwoner actief bij de werkgroep Angelusklok, en zijn we gaan kijken wat er speelt in het dorp. Een grote gebeurtenis is natuurlijk het 700-jarig bestaan van Wilsum en de onlangs gegoten replica van de Angelusklok van de Lambertuskerk. Een uitgelezen thema voor een kunstles aan de bovenbouw van de basisschool.”
Carien-Louise Bezemer, juf van de bovenbouw was meteen enthousiast over het project en was blij met de aandacht voor taal, poëzie, kunst en het onderwerp wat dicht bij het dorp staat. “Wat wás het leuk met deze kinderen te werken”, vertelt Wolthuis. “Ter voorbereiding hebben de kinderen een dorpswandeling gemaakt met allerlei informatie over het 700-jarig bestaan van het dorp, ze hebben de toren beklommen, de Angelusklok bekeken. We hebben ‘gemindmapt’ over het thema, leren dichten en leren vormgeven.”

“De kinderen waren zo geconcentreerd en zochten intens om zo dicht mogelijk bij eigen woorden te komen en uit te drukken wat ze voelden en dachten. Voor mij was het een geweldige ervaring. Mijn oude onderwijsskills mochten weer uit de kast en door ze te combineren met een mooi onderwerp, de vrijheid van dichtkunst en vormgeven hadden we een heerlijke dag. Gedreven, zoekend en aan het eind van de dag voldaan over het proces en het resultaat lieten de kinderen hun eigen ansichtkaart aan elkaar zien.”
Ook Wolthuis is met het onderwerp aan het werk gegaan en heeft een prachtig dorpsgedicht geschreven over 700 jaar Wilsum en de Angelusklok. Het gedicht blijft nog geheim tot vrijdag de twaalfde november. Dan klimmen de kinderen, de stadsdichter met de Kaartenkar op een platte kar en gaan het dorp door. Op strategische plekken in het dorp staat de kar stil en dragen kinderen hun eigen gedichten voor.
Op de Brink, het dorpsplein, zal Brigitte Wolthuis dan het dorpsgedicht voor het eerst voordragen aan het dorp. Van het gedicht is ook een ansichtkaart gezeefdrukt en deze kaart wordt opgenomen in de vaste collectie van de Kaartenkar. De kaart is daar ter plekke te koop.
De rondtocht is op vrijdagochtend 12 november 10.15 uur vanaf de Regenboogschool in Wilsum. De kar zal starten op het schoolplein van de Regenboog, daarna de Westenbergstraat af richting de Molenbelt, dan naar de Dorpstraat en eindigen op de Brink. Samenkomst op de Brink is om 11.00 uur.

Nick de Vries

Zwolle
Evelyne Cauberg Urologie
(C) 2024 FotoPersBuro Frans Paalman Zwolle
Isala: 'Samenwerking in de regio heeft de blaaskankerzorg krachtiger gemaakt' Partnerbijdrages 2 uur geleden
Afbeelding
Isala: Laagdrempelig contact tussen zorgverlener en patiënt Partnerbijdrages 4 uur geleden
Dudok Quartet Amsterdam
Kampen in teken van muziekfestival 'Dudok Muziekdagen' Algemeen 22 uur geleden