SCHEIDSRECHTER PAKT KORFBALLERS DOS AF

KAMPEN - De korfballers van KV DOS Kampen / Veltman hebben de wedstrijd in Drachten zaterdag met een forse kater afgesloten. Een zekere overwinning werd in de slotseconden door scheidsrechter Westra teniet gedaan. Twee cadeautjes richting de thuisploeg zorgden toch nog voor een gelijke eindstand: 23-23.
Wanneer scheidsrechters buiten het zicht van de schijnwerpers blijven, doen ze het goed. Natuurlijk zijn er altijd wel spelmomenten, waar na afloop over gesproken wordt, maar vaak blijft het daarbij. Wat de Friese scheidsrechter Westra zaterdag liet zien was echter te bizar voor woorden. DOS leidde in de laatste minuut met 21-23 en dat betekende een zekere overwinning, omdat de schotklok in het voordeel van de Kampenaren zou wegtikken. Maar Westra had andere opvattingen. Dik twintig seconden voor tijd gaf hij tot verbazing van vriend en vijand Drachten een strafworp cadeau: 22-23. Nog geen man overboord. DOS kreeg immers de bal en kon de wedstrijd binnen de vijfentwintig seconden van de schotklok uitspelen. Westra floot echter een aanval van DOS af, Drachten kreeg de bal, verspeelde die bal echter snel en zo stonden er nog elf seconden op de schotklok en was DOS in balbezit.
De bal ging naar de Kamper aanval, waar de bal drie keer werd gespeeld en Westra prompt afloop voor, ja waarvoor? Een eigen interpretatie van de spelregels was het korte commentaar van Westra na afloop en DOS moest de spelregels er maar eens op nalezen? Drachten kreeg de bal en schoot direct vanaf de lijn, knap, de bal in de korf: 23-23.
Remco Jacobs: ?Dan heb je wel een forse kater. Ik kan goed tegen mijn verlies, maar dit was een drama. En het rare is, dat na afloop de scheids niet eens in gesprek wilde.?
DOS moest het in de eerste helft in Drachten hebben van Linda Treep en Camiel van Keulen. Zij zorgden ervoor dat DOS in de buurt bleef van Drachten. In het eerste aanvalsvak kwam alleen André Beens twee keer tot scoren en dat was tekenend voor dat vak. Beens komt zelden in de punt van de aanval.
Dat Drachten bij rust dus leidde met 11-9 was verdiend. In de tweede helft liepen de Friezen uit naar 14-9 en leek DOS kansloos te zijn. Maar de Kampenaren rechtten de rug. Wilco Brandenburg kwam in het eerste aanvalsvak als extra aanvaller en die tactische omzetting pakte prima uit. Van Keulen, alles wat hij aanraakte zaterdag was goed voor een doelpunt, en Brandenburg schoten van afstand DOS dichterbij: 14-11. Daarna maakte topscoorder René Bruggeman zijn eerste doelpunt en toen een minuut later Van Keulen 14-13 scoorde was het weer een wedstrijd.
Drachten liep weliswaar opnieuw uit, maar het zelfvertrouwen bij DOS was weer hersteld. De hard werkende Iris van Dijk smaakte het genoegen om op 18-18 DOS langszij te brengen, waarna Bruggeman met twee schoten DOS aan de leiding bracht: 18-20. Dos hield die voorspong vast tot 20-22. Drachten kwam toen op één punt en was op 21-22 dicht bij de gelijkmaker. De uitblinkende Van Keulen maakte daarna met een afstandschot een einde aan de Friese illusies: 21-23. Daarmee was de winst voor DOS binnen, ware het niet dat de leidsman daar anders over dacht.
DOS handhaaft zich door dit gelijke spel wel op de derde plaats en ontvangt a.s. zaterdag de nummer twee van de ranglijst BEP uit Purmerend.
Doelpunten DOS: Camiel van Keulen 8x, Linda Treep en René Bruggeman 4x, André Beens 2x, Nynke Links, Yvonne ten Hove, Michaël Jongman Wilco Brandenburg en Iris van Dijk 1x.