Afbeelding
foto Fred Sollie

Studenten krijgen les in stationsgebouw Kampen

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN - Vanaf 16 november krijgen 60 studenten van de Cibap Vakschool voor vormgeving les in het monumentale stationsgebouw van Kampen. De studenten die de opleiding Specialist Schilder volgen gaan, onder begeleiding van een restaurateur, onderzoek doen naar de oorspronkelijke schilderingen in het stationsgebouw. 

Die schilderingen zitten nu nog verstopt onder een laag kalk. Afhankelijk van wat er tevoorschijn komt, worden de schilderingen gerestaureerd of gereconstrueerd. Op deze manier wordt het stationsgebouw weer teruggebracht in z’n oude glorie. Woensdag 10 november is de feestelijke kick-off, dan wordt de rode loper voor de studenten uitgerold.

Onderdeel van Kampen

Het stationsgebouw uit 1865 stond ruim twintig jaar leeg. Er waren al eerder plannen om het stationsgebouw op te knappen. Stationsmanager Quirine Boeren: “Het monumentale pand heeft zoveel geschiedenis en we willen graag weten wat er achter die schilderwerken zit. Het is zonder dat er zo’n mooi stukje geschiedenis verborgen zit onder de witte verf, dit mag gezien worden. Juist door studenten hier les te laten krijgen en te helpen bij het restaureren, maak je weer nieuwe geschiedenis.“

Maatschappelijke functie

Een station is allang niet meer een plek waar reizigers alleen de trein nemen. Vaak is het station een belangrijk onderdeel van een stad of dorp. Quirine Boeren: “Behalve dat we willen dat een station een gastvrije en comfortabele plek is voor reizigers, vinden we het ook belangrijk een maatschappelijke bijdrage te leveren. Bij ‘Perron 1’ werken mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en kunnen reizigers heerlijk biologisch eten en drinken halen. En nu gaat het stationsgebouw dus ook iets betekenen voor studenten. Ik ben trots dat Kampen het eerste station is waar studenten echt les gaan krijgen. Wat ze leren, kunnen ze gelijk in praktijk brengen.“

Les in de oude kiosk

De Cibap studenten krijgen les op maandag, dinsdag en vrijdag in de oude kiosk van het stationsgebouw. “Dit gaat stapsgewijs waarbij eerst wordt gekeken wat er in het stationsgebouw aan schilderwerken op de muur zit onder de laag kalk. Vervolgens vindt kleur historisch onderzoek plaats en als laatste worden de muurschilderingen gerestaureerd of gereconstrueerd”, vertelt Bart Schouten, lid college van bestuur van Cibap. “Dit project is voor onze studenten een unieke kans om ïn de praktijk realistisch onderwijs te volgen.”