Afbeelding

'College heeft overeenkomst over beëindigen erfpacht Buitenwachtterrein'

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Nick de Vries)
KAMPEN - Er is een doorbraak in het langslepende conflict rond het voormalige Buitenwachtterrein. Wethouder Gerrit Jan Veldhoen en de voormalige Buitenwacht-eigenaar, Danny Schaper, hebben volgens de wethouder een overeenkomst. Details worden nog niet bekend gemaakt, maar volgens Veldhoen wil Schaper, die nog altijd pachter van de grond is, de erfpachtovereenkomst tegen bepaalde voorwaarden beëindigen. De raad moet nog beslissen over de deal.

Nadat hij maandenlang antwoordde dat ze er bijna uit waren, kon wethouder Gerrit Jan Veldhoen dinsdag met een glimlach melden dat ze er nu daadwerkelijk uit zijn. Het conflict tussen de gemeente en Schaper liep inmiddels al zo'n vier jaar. Eind oktober 2014 meldde Veldhoen dat de oplossing wat hem betreft nabij was. Deze opmerking schoot Schaper destijds in het verkeerde keelgat. Hij meldde in De Brug dat de gemeente en Schaper wat hem betreft verder uit elkaar stonden dan ooit. Inmiddels lijkt er dan toch een oplossing gevonden.

Schaper was officieel nog tot 2029 pachter van de locatie aan het Stationsplein. De gemeente wil het gebied overnemen, omdat zij het plein wil ombouwen tot een presentabele entree van Kampen. Schaper wilde de grond wel overdragen, maar vond dat daar iets tegenover mocht staan.

Dat zit zo: de ondernemer mocht van de gemeente niet herbouwen op het voormalige terrein, terwijl herbouw noodzakelijk was om het verzekeringsgeld te kunnen krijgen. Uiteindelijk kwam Schaper overeen dat hij bij de Music Club Kampen mocht bijbouwen. De gemeentelijke procedure die dit mogelijk moest maken, duurde vervolgens zo lang dat Schaper met het oog op de verzekering niet langer kon wachten. Op het nippertje besloot hij inpandig te verbouwen.

Hierdoor ontstond een patstelling. De gemeente vond dat zij aan de overeenkomst had voldaan, omdat Schaper bij mocht bouwen. Schaper zei dat dit niet het geval was, omdat hij niet kon wachten tot de afronding van de procedure. Veldhoen antwoordde hier weer op dat de mogelijkheid om bij te bouwen ook een economische waarde vertegenwoordigt.
Wat de twee nu overeengekomen zijn, kan de wethouder nog niet zeggen. De details worden binnenkort bekendgemaakt via de openbare stukken en gaan dan ter goedkeuring naar de raad. Als zij akkoord gaat, lijkt de weg eindelijk vrij om het Stationsplein inclusief Bolwerk aan te pakken en om te vormen tot een representatieve entree voor de stad Kampen.