Afbeelding
schermafdruk

Koolmonoxidevergiftiging actueler dan ooit

· leestijd 1 minuut Algemeen

REGIO - Vandaag start de landelijke CO-campagne. Centraal daarin staat de slogan: ‘Ventileer – Controleer – Alarmeer’. De gevaren van koolmonoxide (CO) zijn weer bijna dagelijks in het nieuws. Hoge gasprijzen en het minder ventileren in huis lijken belangrijke medeveroorzakers van een vergiftiging.

In de campagne vraagt , twee weken lang aandacht voor de gevaren van de sluipmoordenaar CO. In de campagne vraagt Veiligheidsregio IJsselland, samen met 24 andere veiligheidsregio’s, Brandweer Nederland en de Brandwondenstichting, aandacht voor het ophangen van CO-melders in de woning. Ook gaat er veel aandacht uit naar de juiste plek voor deze melder. Daarover bestaat nog steeds veel verwarring. 

Een CO-vergiftiging herkennen

Elk jaar vallen er gewonden en doden door een CO-vergiftiging. De symptomen lijken erg op een griepje en worden daardoor vaak te laat herkend. Bovendien komt een CO-vergiftiging meestal voor in het stookseizoen, dat samenvalt met het griepseizoen. Bekende symptomen zijn hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, braken en wazig zien. Een zeer ernstige vergiftiging kan leiden tot een hartstilstand of zelfs coma. Een paar simpele vragen kunnen helpen of er sprake is van een CO-vergiftiging: worden de klachten buiten minder? Waar zijn de klachten begonnen?

Waar plaats je een CO-melder?

In een ruimte met verbrandingstoestel (bijvoorbeeld de CV-ketel) moet de CO-melder aan het plafond worden opgehangen. In een ruimte zonder verbrandingstoestel (in de slaapkamer bijvoorbeeld) moet de CO-melder minimaal op ademhoogte hangen.

Voorkomen

Een CO-vergiftiging komt voornamelijk voor in de woning en kan door verschillende oorzaken ontstaan:

  • Slecht onderhouden, defect of verkeerd gemonteerd verwarmingstoestel;
  • Verkeerde manier van stoken;
  • Verbranding van gas, olie of hout in een afgesloten ruimte;
  • Onvolledige verbranding in een pellet kachel;
  • Beschadigde of verkeerd geïnstalleerde afvoer of schoorsteenkanaal;
  • Kleine, slecht geventileerde ruimte

Geen onschuldig griepje

Koolmonoxide ruik en zie je niet. Deze campagne wil de kennis en het risicobewustzijn over koolmonoxide verhogen. Op de website www.co-wijzer.nl staat alle informatie over een CO-vergiftiging, CO-melders en de oorzaken.

Afbeelding
Leg jij het gevoel van Sail Kampen 2024 vast op foto? Stuur je foto in en win. Algemeen 10 uur geleden
Afbeelding
Wie wil De Brug bezorgen in de binnenstad van Kampen? (En enkele andere wijken) Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
Verblijf Oekraïners in samenleving komt in nieuwe fase Algemeen 11 uur geleden