Afbeelding
Pedro Sluiter

'Perifere detailhandel naar Melmerpark'

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Michiel Satink)
KAMPEN ? Voor detailhandel op bedrijventerrein Spoorlanden is in de nieuwe visie van de gemeente Kampen amper ruimte. Ondernemers hadden daar wel om gevraagd. En wat te doen als men zich niet aan de regels houdt? De gemeente heeft op dit moment geen capaciteit om te handhaven.

Dat blijkt uit het nieuwe detailhandelsbeleid van de gemeente Kampen. De vraag hoe om te gaan met perifere detailhandel moet met dit beleid beantwoord worden. Winkels die op dit moment op de bedrijventerreinen Rijksweg 50, Haatland, Spoorlanden en Zendijk legaal zijn gevestigd, mogen blijven, zo adviseert onderzoeksbureau BRO in haar rapport 'Kampen. Actualisering detailhandelsbeleid' van november dit jaar. Nieuwe winkels moeten niet worden toegestaan, tenzij het om 'traditioneel volumineuze goederen' gaat, zoals auto's, boten en caravans. Ook verkoop van bouwmaterialen, stenen en zwembaden aan particulieren moet onder voorwaarden worden toegestaan. Spoorlanden en Zendijk moeten meer mogelijkheden krijgen voor vestiging van bouwmarkten, tuincentra en afhaalpunten voor internethandel. Dinsdag stelde het college vast dat het bij deze bouw- en tuincentra van belang is dat ze zich richten op lokale afnemers. Het is niet de bedoeling dat het provinciale trekkers worden. Die moeten uitwijken naar Melmerpark.

In samenwerking met ondernemers is op bedrijventerrein Spoorlanden een herstructureringsplan opgesteld. Een van de wensen van de ondernemers daar was om detailhandel mogelijk te maken op dit bedrijvenpark. Het advies van BRO sluit niet aan bij deze wens, omdat dit leidt tot verspreiding van het aanbod. Een ontwikkeling die juist zeer ongewenst is. De winkelfunctie van Zendijk wordt in het rapport min of meer als noodlijdend omschreven. Geadviseerd wordt dan ook te onderzoeken of verplaatsing naar het Melmerpark mogelijk is. In tijden waarin schaalvergroting het modewoord binnen de detailhandel blijft, heeft de binnenstad van Kampen het moeilijk. Het is tijd een heldere keuze te maken: of het centrum wordt 'binnenstad winkelstad', of er wordt gekozen voor een 'recreatieve binnenstad'. BRO adviseert het eerste. Dat betekent dat moderne winkelvastgoed ontwikkeld moet worden, met voldoende vloeroppervlak op een goed bereikbare locatie. BRO adviseert daar het Meeuwenplein voor te ontwikkelen. Het college van burgemeester en wethouders kiest juist voor een recreatieve binnenstad. Daarin wordt de sector detailhandel minder dominant en krijgen horeca en cultuur een grotere rol. BRO waarschuwt dat, door het niet toevoegen van vastgoed van enige omvang, landelijke ketens ? die deels als trekkers van veel winkelpubliek worden gezien ? niet voor Kampen zullen kiezen. Gevolg: een mogelijke afname van de economische betekenis van de detailhandel in de binnenstad. Toch zou gewenste schaalvergroting in dit scenario wel te vinden zijn in bestaande bouw, bijvoorbeeld in de leeggekomen panden van de Theologische Universiteit. En ook het positieve effect van nieuwbouw is onzeker, met de sterk concurrerende binnenstad van Zwolle op kleine afstand.

?Met name buurt- en wijkcentra in Kampen hebben een oppepper nodig, met nadruk op het centrum van IJsselmuiden'', zegt Jan Carel Jansen Venneboer van BRO. Supermarkten liggen in Kampen zeer verspreid. De ontwikkelingen op gebied van detailhandel hebben in deze gemeente deels stilgestaan. ?De lokale consument krijgt niet de verzorging die hij of zij verdient. Dit is een serieuze bedreiging voor de detailhandel.? Ook het zogeheten volume-aanbod is volgens hem nog te veel verspreid. ?Ook daar moet je keuzes maken. Wij zeggen: kies dan voor het Melmerpark. Veel ruimtelijke mogelijkheden en goed bereikbaar, met name vanuit de polder.?

Volgens wethouder Geert Meijering kwam de noodzaak voor een vernieuwde detailhandelsvisie bovendrijven toen het college een besluit nam over het wel of niet toestaan van een supermarkt op het Melmerpark. Deze ontwikkeling bleek niet meer tegen te houden omdat een bouwvergunning al was verleend. ?We wegen de reacties van ondernemers om te zien of we ons genomen besluit moeten herzien.?