Opinie Mister M: Schoon schip

· leestijd 2 minuten Algemeen

Op het Stadhuis van Kampen is een kast open gegaan. Nee, er kwamen geen homo's uit ? die worden toch weggepest. De schoonmaakkast in de Raadszaal ging open. Onaangekondigd is de bezem door de gemeenteraad gehaald. De raadsleden van de Socialistische Partij zijn opgestapt en hun wethouder werd genoodzaakt mee te gaan. Er vlogen nog net geen tomaten door de Raadszaal.

Na een overdonderende zege bij de laatste raadsverkiezingen kwam de SP in de gemeenteraad. Kleinere winnaars werden genegeerd evenals het verlies van een coalitiepartij. Men staarde zich blind op het getal en sommigen gaven de SP het voordeel van de twijfel. Deze partij had nog maar net haar intrede gedaan in de Kamper politiek. Landelijk heeft de partij zich goed bewezen en ze is helemaal op haar plek in plaatsen als Nijmegen en Oss, waar ze ontstaan is. Nederland is echter geen eenheidsworst. De SP was en is een vreemde eend in de Kamper bijt. Eigenlijk nog maar een kuiken. Dat heeft ze donderdagavond bewezen door op kinderlijke wijze kopje onder te gaan in de raadsvergadering. En niet meer naar boven te komen. Mocht ze wel alleen zwemmen van haar voogdij in Den Haag of Oss?

Aanleiding voor de duikeling was een bewonderenswaardig principe betreffende de thuishulp. Die mocht niet geschrapt worden uit de WMO. Zo zwart wit lag het echter niet en de eigen wethouder nota bene had er hard aan gewerkt. Na het opstappen van de raadsfractie, had Gerlofsma in principe kunnen blijven zitten in het College. Al was dat zonder steun van zijn partij vreemd geweest. Dat klopt maar hier doet zich een bijzonder verschijnsel voor. Waarmee de Kamper situatie een mooie strikvraag is op een examen politicologie. In de Tweede Kamer lijkt het een trend om uit je partij te stappen en als eenmansfractie door te gaan. Ook in een College van B&W kan dat ? als vakwethouder. Ons duale stelsel wordt toch zo graag geroemd? De Raad moet het College controleren en laatstgenoemde moet in principe onafhankelijk acteren. Maar Gerlofsma bleef de partij trouw die hem wel liet vallen. De SP-fractie hield vast aan haar principes en was blind voor de gevolgen die veel verder strekken. Misschien lezen we de ware beweegredenen ooit in de memoires van fractievoorzitter Boddeus.

De zorgen om het zorgdossier nemen in omvang en aantal toe. Al tijden worden we bang gemaakt voor de overheveling van zorgtaken naar de gemeente. Maar wij moeten ons nu eerst zorgen maken om onze gemeentelijke overheid zelf! Het GBK voegt aan het zorgdossier ook nog privacyzorgen toe. Dat zouden ze nou in Amerika nooit doen. Tactisch is alle commotie om de overdracht van zorgtaken wel. Het leidt onze aandacht af van andere maatregelen die ons leven en maatschappij zeer verzuren. Onnavolgbare intriges met de Kamper SP voorop. Om het mild uit te drukken in de woorden van een breed (en) bekend stripfiguur: Rare jongens, die tomaatfetisjisten.

Mister M

Contact: Krabbels@MrM.nl
Of (archief in eigen beheer):
http://www.Facebook.com/gekrabbel