Henry Kruithof

DOS boekt verrassende zege

KAMPEN ? DOS Kampen heeft zaterdag voor een verassing gezorgd door in eigen huis met 2-1 te winnen van SDV Barneveld.  Lenhard de Velde tekende in de 83ste minuut voor de winnende treffer. Het was de eerste overwinning van DOS sinds 20 september.

DOS moest het doen zonder de geschorsten Wim Snippe en Emiel Diender. In de warming-up viel ook nog Matthijs Winters weg. Daarom was er ineens een basisplaats voor Twan Knul.

Beide ploegen schotelden het publiek een zeer aantrekkelijke eerste helft voor. De beste kansen waren in het eerste bedrijf voor DOS. Al in de 4e minuut kreeg DOS een zetje in de rug door een 1-0 voorsprong. Jord van der Weerd omspeelde zijn tegenstander en schoot binnen. Twee minuten later was er een kans voor Lenhard de Velde, maar ij raakte bal niet goed. In de 14e minuut was er de eerste kans voor de bezoekers. DOS kwam goed weg toen Jan Doornbos de paal raakte. Ook in de rebound bleef succes uit. Twee minuten later kon De Velde op de doellijn redding brengen.

Het bleef kansen regenen aan beide kanten. In de 19e minuut schoot Jorian Wellenberg voorlangs. Even later kopte De Velde tegen de paal.  Vervolgens kwam SDV Barneveld langszij (26ste minuut). Lesley de Vette schoot de bal , net buiten de zestien, in de verre hoek. Daarna was DOS nog twee keer gevaarlijk. Een inzet van Wellenberg werd gepakt door de keeper en Van der Weerd slaagde er niet in  om, alleen voor de keeper, te scoren.

De tweede helft was van een ander kaliber dan de eerste 45 minuten. DOS liet zich verder inzakken en leek tevreden met een punt. Het tempo in de wedstrijd lag aanzienlijk lager dan voor rust. Gaandeweg werd DOS toch weer gevaarlijk. In de 61ste minuut werd een verre uittrap van doelman Demi Loet-Loetoer goed doorgekopt door De Velde. Dit bracht Twan Knul in scoringspositie, maar de keeper kon net op tijd ingrijpen. Veertien minuten later schoot Jorik Schuur net naast.

De wedstrijd leek af te stevenen op een gelijkspel, maar daar dacht De Velde anders over. Vanaf zo'n 25 meter schoot hij een vrije bal binnen. De bal ging als streep dwars door de muur. Via de binnenkant van de paal en de rug van de keeper vloog de bal in het doel: 2-1. Daarna ging SDV Barneveld alles of niets spelen. Het werd niets. De ploeg kwam niet verder dan wat corners en een schot van Remco Speelziek (voorlangs).