Links Irene Kragt, rechts Margriet Vonno-Landman.
Links Irene Kragt, rechts Margriet Vonno-Landman. Aangeleverd.

Kamper ambassadeur: in gesprek met een collega van Kampereiland

· leestijd 1 minuut Algemeen

Kampenaar Margriet Vonno-Landman vertrok in augustus 2017 als ambassadeur voor Nederland naar Singapore. In De Brug doet zij periodiek verslag van haar belevenissen. Ditmaal samen met Irene Kragt, beleidsmedewerker bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Margriet en Irene ontmoetten elkaar digitaal tijdens een “leading ladies lunch”: Margriet als inspirerende spreker, Irene als toehoorder. Als Irene vertelt dat ze ook uit Kampen komt, is dat aanleiding voor een nader gesprek, en deze column.

Margriet: We hebben veel gemeen: twee vrouwen werkzaam bij Buitenlandse Zaken. Jij de eerste van Kampereiland. Ik de eerste uit Kampen. We zaten allebei op het Johannes Calvijn nu Ichthus College. Ook hebben we gezamenlijke kennissen. Irene: Er zijn ook veel verschillen: ik ken jou van je artikelen in de Brug, jij kende mij niet. Jij hebt het gemaakt en bent ambassadeur, ik kom net binnenlopen. Toen jij begon was het heel speciaal om als vrouw te werken bij Buitenlandse Zaken, nu is dat veel normaler en zijn er veel vrouwelijke rolmodellen, we hadden zelfs even een vrouwelijke minister.

Een goede buur is beter dan een verre vriend

Margriet: Wat mij opvalt is dat ik mijn internationale werk beter kan doen, omdat ik zo’n sterke lokale basis heb gehad in mijn leven. Ik ben dankbaar voor mijn heerlijke jeugd in Kampen. Wat neem jij mee uit Kampen naar je werk in Den Haag? Irene: Van huis uit heb ik een sterk rechtvaardigheidsgevoel meegekregen, dat drijft mij ook in mijn werk. We zetten ons in voor een eerlijker en veiliger wereld, alhoewel dat geen makkelijke uitdaging is. Soms kan ik ook een brugfunctie vormen tussen politiek Den Haag en de realiteit op Kampereiland. Toen de tractoren vorig jaar langs de ramen van het ministerie reden, kon ik dat beter begrijpen dan de gemiddelde Hagenaar. Wat neem jij mee vanuit Kampen?

Margriet: Dat ik mij realiseer dat ik in het buitenland vooral werk voor Nederlanders en dat ik verschil kan maken ook voor kleine bedrijven. Waar ben jij trots op? Irene: Grappig dat je het vraagt, in mijn optiek is ‘trots’ altijd een beetje een vies woord in Kampen, waar bescheidenheid een groot goed is. Toch ben ik ook wel een beetje trots op het feit dat ik toch vaak buiten mijn comfortzone ben getreden. Alhoewel ik het spannend vond om naar het buitenland te verhuizen, heb ik het wel gedaan. Zo heb ik geleerd dat wereldwijd, ondanks culturele verschillen, wij mensen heel veel met elkaar gemeen hebben: of je nu op Kampeiland woont, of op de steppe van Kazachstan. Margriet: Kampen blijft een Hanzestad met inwoners die goed handel kunnen drijven en nieuwsgierig zijn naar de wereld. Wij zijn de nieuwe representanten van deze aloude traditie. En daar ben ik heel trots op.

Irene Kragt (31) is geboren en getogen op het Kampereiland. Ze heeft gestudeerd aan de Universiteit in Groningen en in het Zweedse Lund. Ze is nu beleidsmedewerker Oost-Europa en Centraal Azië bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Nick de Vries

Nick de Vries