Afbeelding

Kampenaar start hulpactie na bezoek aan christenen in Irak

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Enrico Kolk)
KAMPEN ? Albert Groothedde uit Kampen is naar Irak geweest en zag de grote nood van vluchtelingen. Hij en zijn vrouw besloten, na veel wikken en wegen, een kledinginzameling te starten. Dat doet hij samen met vrienden uit de kerk. Het initiatief slaat aan. Inmiddels doen ook mensen in Ede en Lelystad mee.

?Het is fijn om te merken dat veel mensen een steentje willen bijdragen?, vertelt Groothedde. Volgens hem is de nood in Irak erg groot. ?Veel vluchtelingen waren, voordat ze moesten vluchten, redelijk welvarend. Omdat ze bij hun plotselinge vlucht alles moesten achterlaten, zijn ze nu berooid. Een (fors) tegoed op de bank biedt geen soelaas. IS heeft al het roerende en onroerende goed van gevluchte christenen en jezidi's genationaliseerd. Dit betekent dat de vluchtelingen in principe aan alles behoefte hebben.?
In Irak is veel aan de hand: ?Als je de beelden ziet, dan springen je de tranen in de ogen. Dat hield ons bezig, ook in het gebed. Het leidde er uiteindelijk toe dat we de vluchtelingen daadwerkelijk hebben opgezocht. We wilden ze een hart onder de riem steken en laten weten dat we als christenen in het westen met ze meeleven en meebidden. Van 10 tot 18 oktober verbleven we in Irak.?

150 kilo bagage
Honderd kilogram bagage hadden de mannen bij zich. ?We hebben duidelijk gemerkt dat God tijdens de reis voor ons zorgde. We hadden drie trolleys met bagage bij ons, totaal 150 kilo. De baliemedewerkster op Schiphol keek ons vreemd aan: ?Wat gaan jullie doen', vroeg ze. Toen we vertelden dat we vluchtelingen gingen helpen, mochten we de spullen zomaar op de band gooien. Naast ons stond een man stond af te rekenen. Hij had drie kilo teveel bagage bij zich.?
De beide Nederlanders probeerden zich zoveel mogelijk te verplaatsen in het leven van een vluchtelingen. Ze sliepen zelfs een nacht bij vluchtelingen in een kerk. De vluchtelingen reageerden onwennig op het bezoek van de twee mannen. Ze zijn gewend dat, als er een westerling komt, hij een foto maakt en weer weggaat. Groothedde en zijn zwager bleven bij hen, sloegen een arm om hun schouders, gingen met ze in gesprek en baden in het Nederlands en het Arabisch het Onze Vader. Het creëerde een vertrouwensband.

Dankzij geld dat familieleden, vrienden en de kerk beschikbaar hadden gesteld, kon de Kampenaar ook daadwerkelijk hulp verlenen. ?We hebben onder meer een vrachtwagen vol dekens gekocht. Die dekens hebben we vervolgens uitgedeeld.? Toen de mannen teruggekeerd waren in Nederland, wilden ze graag meer doen. Maar wat? Groothedde: ?Een gemeentelid gaf het nodige zetje, hij bood aan om de kosten van het transport te betalen, als wij ervoor zorgen dat de vrachtwagen vol komt.?
Albert en zijn vrouw zetten samen met een heleboel vrienden uit de kerk hun schouders eronder. Concreet proberen ze een vrachtwagen vol kleding en speelgoed naar Irak te sturen. Groothedde: ?Veel Iraakse christenen zijn gevlucht in de eerste week van augustus. Zij hebben hun huis veelal hals over kop verlaten, soms midden in de nacht. De kleren die ze droegen en de auto waarmee ze reisden, is niet zelden het enige dat ze meebrachten naar Ankawa. Een groot probleem is op dit moment het gebrek aan winterkleding. Omdat het in Koerdistan 's winters koud wordt, zeker voor oosterse begrippen (soms is er zelfs sprake van een dik pak sneeuw), is winterkleding onontbeerlijk. Dat geldt in het bijzonder voor vluchtelingen die verblijven in tenten zonder verwarming of op bouwlocaties bijvoorbeeld huizen in aanbouw, zonder ramen en deuren.?
Kleding en speelgoed voor Irak kan tot zaterdag 6 december worden afgegeven op verschillende plaatsen in Kampen (Winde 67, Geul 8, Kolk 37 en de Poortkerk (2e Ebbingestraat)), IJsselmuiden (onder andere Verkavelingsweg 8 en Lijnbaanstraat 48) en Grafhorst (bassischool Het Visnet). Meer informatie over de actie is te verkrijgen via het e-mailadres hulpirak@gmail.com.