RBT-vergadering in de raadszaal van het Zwolse gemeentehuis
RBT-vergadering in de raadszaal van het Zwolse gemeentehuis (foto: Maarten van Gemert)

Magazine Positief+ verhaalt over de vele positieve zaken die corona voortbrengt

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Maarten van Gemert)
ZWOLLE – Veiligheidsregio IJsselland en GGD IJsselland hebben samen het magazine Positief+ uitgebracht. Daarin vertellen uiteenlopende ingezetenen van de regio over de vele positieve zaken die de voortslepende coronacrisis naar boven haalt. Maar ook worstelingen, emoties en inzichten worden gedeeld. Onder andere komen de politiechef en (ex-)burgemeester van Kampen aan het woord.

„We bevinden ons in een periode waarin alles anders blijkt. We deinen mee met de coronagolven en we weten niet hoeveel er nog komen, plus bijbehorende maatregelen. ’Positief’ kennen we in de context van positieve testuitslagen maar we zien ook hoe positief we met elkaar samenwerken,” zegt Bianca de Greef, werkzaam voor VR IJsselland en eindverantwoordelijke voor het magazine.
„Positief+ geeft een inkijkje in de wijze waarop we in IJsselland met deze crisis omgaan. En wat het betekent voor mensen. Verandering en aanpassen horen bij de tijd waarin we leven. Dat zal blijven, net zoals we dat in IJsselland samen doen. Nu en in de toekomst,” aldus de samenstellers.

Verhalen
”Het magazine is een verzameling verhalen van de brandweerman op straat tot de bestuurder op zijn thuiswerkplek. Ze delen hoe zij de crisis beleefd hebben en welke impact deze op hen had. Op hun werk maar ook op hen als mens. Want net zoals achter de besmettingscijfers mensen schuilgaan, bestaat de crisisbestrijding uit een team van mensen. Die zorgen, leed en uitdagingen kennen.”
Aan het woord komen meerdere burgemeesters uit de regio waaronder Peter Snijders (Zwolle), Eddy Bilder (Zwartewaterland) en de inmiddels opgevolgde Kamper burgervader Bort Koelewijn. Samen met de Kamper politiechef Johan Ekkel vertelt hij hoe ze de traditie van carbid schieten doorgang lieten vinden, al verviel de gedoogweek, net als dit jaar.
Peter Snijders vertelt in het voorwoord: „Samen houden we het vol als we maar oog blijven houden voor de menselijke maat. Dat is de drijfveer achter Positief+”, aldus de voorzitter van VR IJsselland.

Bijzonder
Het magazine pretendeert niet compleet te zijn en slechts een inkijkje te geven in de wijze waarop regio IJsselland met de crisis omgaat. Plus wat het betekent voor mensen. Als directeur van GGD IJsselland komt Rianne van den Berg aan het woord. Tijdens de eerste golf bracht ze verslag uit aan de Kamper gemeenteraad waarna De Brug uitgebreid met haar sprak.
Verpleegkundigen komen aan het woord waaronder het Kamper raadslid Richard Boddeus. Diana de Groot uit Kampen vertelt over angst bij een leraar. Uit geheel IJsselland komen hulpverleners en klussers aan het woord. Alsmede een patiënte die zich altijd keurig aan de regeltjes had gehouden maar desondanks toch covid opliep.
Positief+ misstaat niet in het Kamper Stadsarchief als treffende weergave van de huidige historische tijd. En als weergave van coronacrisis èn coronanoaberschap.

Online
Op bovenstaande foto vindt de reguliere vergadering plaats van het RegionaalBeleidsTeam met v.l.n.r. Arjan Mengerink (directeur Veiligheidsregio IJsselland), Peter Snijders (burgemeester Zwolle en voorzitter Veiligheidsregio) en Rianne van den Berg (directeur GGD IJsselland). Op onderstaande foto presenteert Van den Berg in oktober 2020 de verruiming van de testcapaciteit.
In de geest van deze tijd waarin alles online moet, is het magazine hier online te lezen en hier in PDF-formaat te downloaden


Presentatie door Rianne van den Berg (archieffoto: Maarten van Gemert