Afbeelding

De raad over de dekking van de Sailtekorten

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Nick de Vries)
KAMPEN - De raad heeft onlangs besloten om 45.000 euro uit te trekken om het resterende tekort op de begroting van de organisatie van Sail 2014 te dekken. De beslissing leidde tot verwondering omdat de organisatie van Kerst in Oud Kampen in het verleden bakzeil haalde. Kan het eigenlijk wel verantwoord worden dat Sail het gat wel gedekt krijgt? Die discussie probeerde Piet Bergstra aan te zwengelen met de open brief die in de Brug en op deze site te lezen was. De Brug peilde ook wat meningen binnen de Kamper gemeenteraad.

Nieke Jansen van GroenLinks beaamt dat het door het dekken van tekorten van 25.000 euro aan het Ikonenmuseum en 45.000 euro aan Sail wel een beetje lijkt op het principe 'u vraagt, wij draaien'. ?Toch gaat dat niet zo. GroenLinks gunt het museum 25.000 omdat het zo door een jaar met weinig sponsorgeld heen kan komen. Dat is het museum ons waard vanwege zijn waarde voor Kampen. Voor het al zwaar gesubsidieerde Sail 2014 was het lastiger. Niet geven was: de stichting failliet en onbetaalde rekeningen voor bijvoorbeeld Rode Kruis. Dat schaadt ook de naam van Kampen. Voor 2018 ligt Sail aan de ketting door een voorstel van GroenLinks. Op de oude voet doorgaan kan niet, als je zo ontzettend slecht met geld en plannen omgaat. Die nieuwe subsidie ligt nu dus diep in de vriezer.?
Manfred Haveman van de PvdA-fractie heeft ook ingestemd met het geld voor Sail, maar zegt nadrukkelijk een juridisch oordeel te willen over de precedentwerking en het verschil met andere evenementen die met een tekort kampen. ?Het overschrijden van de begroting met 100 procent, mag immers als financieel wanbeheer worden beschouwd. ?Het unieke karakter, de toeristische waarde, de grote aantallen vrijwilligers en de voorwaarde van een grondige evaluatie hebben ons over de streep getrokken. Wat de PvdA betreft zou ook gekeken moeten worden naar manieren waarop de stichting die verantwoordelijk is voor Sail deze meerkosten aan de gemeenschap terug kan betalen.?
Lammert Bastiaan van de SP-fractie noemt het pijnlijk dat de organisatie van Sail een te grote broek aangetrokken heeft. Ze hadden volgens Bastiaan tegen alle adviezen in een te hoge verwachting van bezoekersaantallen van buiten Kampen. ?Diverse adviezen werden in de wind geslagen en er werd volledig misgerekend rondom de parkeersituatie en de inzet van derden, met als resultaat, meer dan twee ton schuld.? De SP heeft wel 45.000 euro beschikbaar gesteld om een faillissement te voorkomen. In dat geval hadden tal van ondernemers en maatschappelijke organisaties ook hun geld niet gekregen.
André Klumpje van de ChristenUnie zegt dat wat hem betreft gauw een einde komt aan het ad hoc helpen van instellingen. ?Zo langzamerhand moet toch elke vereniging of instelling weten waar hij aan toe is. De gemeentebegroting wordt elk jaar vastgesteld. Daarin valt voor en door iedereen in te lezen wie wat krijgt aan financiële middelen, Dat geld voor sport cultuur, welzijn etc. Al deze instellingen weten dus wat ze wel of niet  kunnen uitgeven, ze zijn ook allemaal zelf verantwoordelijk voor hun eigen begroting, voor hun winst en verlies.?
Marieke Spijkerman van de VVD-fractie zegt dat er wat de VVD betreft in principe sowieso geen structurele bijdrage vanuit de gemeenschap naar particuliere initiatieven of evenementen moet. De partij is van mening dat de gemeente meer moet inzetten op ondersteuning met professionele kennis en ondersteuning aan de organisatie in plaats van enkel financiën. Wel zegt ze dat altijd gekeken moet worden naar het economisch belang en de toeristische waarde voor de gemeente.