Ondernemingsraad IMpact luidt noodklok over ontslagen december

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Christiaan Schutte)
KAMPEN ? De Ondernemingsraad (OR) van IMpact vreest dat de gemeente Kampen haar voorgenomen besluit om 31 contracten van IMpact-werknemers niet te verlengen komende week doorzet. In dat geval zullen de desbetreffende mensen, die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt, op 27 november een ontslagbrief in de brievenbus krijgen.

Voorzitter Paul Kockelkoren van de OR had eerst nog goede hoop dat de gesprekken tussen IMpact en de gemeente tot een andere uitkomst zouden leiden. Nu is het volgens hem vijf voor twaalf en wil hij het college van b en w en de gemeenteraad nog een keer op het hart drukken wat de gevolgen zijn.
Naast het persoonlijke drama vindt Kockelkoren het maatschappelijk gezien onbegrijpelijk. Het ingezette traject voor deze mensen bij IMPact is volgens hem een goed voorbeeld van vooruitlopen op de Participatiewet die per 1 januari van kracht wordt. De 31 werknemers (die invulling geven aan 23 fte's) zijn nu bovendien van maatschappelijke meerwaarde.
Een ontslag verloopt, afhankelijk van de persoonlijke omstandigheden, via het UWV dan wel een verkorte WW en bijstand. In het ene geval keert het UWV uit, in het andere de gemeente, in beide gevallen is er gemeenschapsgeld mee gemoeid.

Wrang
Het gegeven dat deze mensen later via de Participatiewet weer instromen, noemt Kockelkoren ?wrang'. ?Ik kan naar redenen alleen gissen, maar dat deze mensen het slachtoffer worden van de vraag uit welk potje het geld moet komen, vind ik een slechte zaak.? Daar komt volgens Kockelkoren bij dat als de ?IMpact-medewerkers' later weer moeten instromen het maar de vraag is of hun plek al dan niet is ingenomen door een ander.
Het college van b en w neemt vandaag (dinsdag) een besluit over IMpact en wilde voorafgaande aan het ter perse gaan van deze krant niet reageren. De Raad van Advies van IMpact roept in een open brief de gemeente op om het besluit de contracten niet te verlengen te heroverwegen, mede op basis van diens eigen collegeprogramma. De open brief staat elders op deze pagina gepubliceerd.

Afbeelding
Django Wagner zegt af voor Sail Kampen 2024 en wordt vervangen door Henk Dissel Algemeen 12 uur geleden
Ook bij regen houdt je het droog bij Sail Kampen 2024.
Enorme paraplus boven evenemententerrein houden bezoekers Sail Kampen 2024 droog Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
Luchtbeelden tonen opbouw indrukwekkend evenemententerrein van Sail Kampen 2024 Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Leg jij het gevoel van Sail Kampen 2024 vast op foto? Stuur je foto in en win. Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Wie wil De Brug bezorgen in de binnenstad van Kampen? (En enkele andere wijken) Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Verblijf Oekraïners in samenleving komt in nieuwe fase Algemeen 23 uur geleden
Broederkerk
Regiobijeenkomst van stichting 'Kom over en help' Algemeen gisteren
Wethouder Richard Boddeus neemt de handtekeningen in ontvangst
Actiegroep Muziekpad bestendigt protest met honderden handtekeningen Algemeen 27 mrt, 23:23
Een eigen moestuin; Alex oefende er in Kampen al mee, maar straks heeft hij een immense moestuin voor eigen biologische teelt (foto: Attest Communicatie)
Freelancer De Brug vertrekt naar Bulgarije (8): Natuurlijk wil ik ook een eigen moestuin Algemeen 27 mrt, 15:57