Opinie Mister M: Ho! Halt!

· leestijd 2 minuten Algemeen

Tot hier en niet verder! Dat gebieden rode verkeerslichten. Niet voor niets in de volksmond vaak stoplichten genoemd. Voor voetgangers wordt het verduidelijkt door een persoon die stil staat. Een sober figuurtje zonder uitstraling, behalve het rode lichtschijnsel. In Duitsland is dat wel anders. Meer creativiteit is zeker mogelijk. Ook zouden stoplichten buiten het verkeer kunnen worden benut.

Onze Calvinistische volksaard is tot in de haarvaten van de samenleving te bespeuren. Het wezen op onze stoplichten voor benenwagens is strak en stram. Zelfs in het stijve Oost-Duitsland hadden ze levendige poppetjes, stevige mannetjes. Na de Duitse eenwording dreigden die verloren te gaan maar het Ampelmännchen verovert inmiddels geheel Duitsland. Nu moet het meegaan met het heden ten dage geforceerde gelijkheidsdenken. Eerst werd er in Berlijn over gesproken en nu in Dortmund: Het Ampelfrauchen. Wij kennen die al. In Amersfoort werd anno 2000 Sofie geïntroduceerd door een onbekende revolutionair. Ze wist Nederland echter niet te veroveren.

De stoplichten met overduidelijke plaatjes kunnen verdienstelijk gebruikt worden bij de Kamper strandjes. De gele borden daar zijn misleidend, stelde GBK in juni al vast. Nu wijst ze fijntjes op de ronduit foute verbodstekst. Zou een robuust rood verkeerslichtmannetje bij hoog water niet veel duidelijker zijn? En een groen mannetje of vrouwtje bij laag water? Hoewel op de symbolen geen kleding te bespeuren is. Als men het gaat interpreteren als zinnebeelden voor een nudistenstrand, springen in Kampen alle seinen op rood.

Voor Sinterklaas stonden alle seinen op groen, zelfs met zwarte Pieten. Desondanks arriveerde hij vanuit een ongebruikelijke richting, vanaf de Stadsbrug en niet vanaf de Eilandbrug. Navraag bij de mental coachpiet van de Sint leert het volgende. Navigatiepiet had voorgesteld niet meer langs Brunnepe te varen om de sfeer goed te houden. Sint zou wel eens depressief kunnen raken van het in verval zijnde Brunnepe. In vorige jaren was de Sint al geschrokken van de schandelijke wolkenkrabber, de vervallen vischrookerij en de al langer geleden vermorzelde monumentale berken. Nu komt daar opnieuw bedreigd groen bij plus aanhoudende bouwterreur en een gesloten kerk. Zowel burgerlijke als kerkelijke gemeente laten Brunnepe aan haar lot over. De Brunneper burgers en gemeenteleden moeten wel meebetalen en mede opdraaien voor het geld dat weggesmeten wordt aan Sail Kampen, grondspeculaties en Bovenkerk. Ho, halt?! Nee, op zondag vergeeft Onze Lieve Heer alles en dan kunnen we op maandag weer armhartig onze oren laten hangen naar de Mammon. Je zou er het schaamrood van op de kaken krijgen. Nog roder dan het flinke Ampelmännchen met zijn ferm gespreide armen.

Die Duitse robuustheid kunnen we in Nederland doen slinken. Het wordt een beetje krap maar met enige overlapping kunnen we unieke stoplichten creëren. Verenig een mannetje, vrouwtje en kindje. Zo worden we op elke stoplichtbeveiligde hoek van de straat gewezen op het gezin als hoeksteen van de samenleving. Het CDA zou het toejuichen en het CDU zou jaloers worden. Zo troeven we de Duitsers weer mooi af.

Mister M
Ontwerpsuggesties zijn welkom op Krabbels@MrM.nl of via http://www.Facebook.com/gekrabbel.