Afbeelding

Rubriek Stedelijk Museum: Theepot

Cultuur

Op de foto staat een zilveren theepot afgebeeld. De pot is peervormig en heeft een scharnierende bolle deksel. De tuit is sierlijk gebogen in een S-vorm. Afgezien van het acanthusblad bij de tuitaanzet is de theepot onversierd. De dekselknop en het oor zijn van zwart gebeitst perenhout.

Anthonie van Laer is de maker van deze theepot. Van Laer werd in 1686 in Zwolle geboren als zoon van de zilversmid Pieter van Laer. Van hem leerde Anthonie vermoedelijk dan ook het vak. In 1710 vestigde Van Laer zich in Kampen waar hij in 1711 trouwde met Johanna Onkhuisen Dirksdochter. Het aardige is dat de afgebeelde theepot ook uit dat jaar dateert.
Anthony van Laer woonde en werkte tot aan zijn dood in 1753 in de Broederstraat, dezelfde straat waar nu nog de zilversmid Jelte Stil zijn vak uitoefent. Van Laer kreeg voornamelijk opdrachten uit de Kamper burgerij en hij maakte vooral theebussen, trekpotjes, brandewijnkommen, pjjpcomforts, peper- en zoutstrooiers en dergelijke. Allemaal voorwerpen die gebruikt werden bij het consumeren van nieuwe producten zoals koffie, thee en tabak. Hoewel deze producten begin 17e eeuw langzaam inburgerden, waren zij nog peperduur. Dat verklaart vermoedelijk ook het kleine formaat van deze theepot: thee was te duur om in grote hoeveelheden te zetten.

De afgebeelde ?Theepot' maakt deel uit van de collectie van het Stedelijk Museum Kampen. Wilt u het museum steunen? Word dan vriend via www.stedelijkmuseumkampen.nl.