Afbeelding

Ons Vermaak behoudt visrechten tot 2017

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN - Het college van b en w heeft dinsdag besloten het contract met hengelaarsvereniging Ons Vermaak te verlengen. De vereniging krijgt nog minimaal tot 1 januari 2017 het beheer van de heerlijke visrechten. De samenwerking met Ons Vermaak bevalt omdat hij volgens het college bijdraagt aan duurzaam visbeheer, uniforme handhaving, toegankelijkheid voor sportvissers en financieel rendement.

De gemeente werkt al sinds januari 2011 samen met Ons Vermaak. Sindsdien is er volgens het college sprake van een meer uniforme handhaving. Voorheen werden meerdere vergunningen uitgegeven met elk eigen voorwaarden. Ook was de scheiding tussen viswateren onduidelijk.
Ons Vermaak zet in overleg met overheden vis uit en treft andere maatregelen ter verhoging van de visstand. Ook heeft Ons Vermaak samen met Sportvisserij Oost Nederland een visplan opgesteld en ze doen mee aan monitoringsonderzoeken.
De visvergunningen zijn volgens het college eenvoudig verkrijgbaar via diverse verkooppunten. Ook wordt er nu op diverse locaties op Kampereiland een nachtvispas uitgegeven sinds 2012.
Voorafgaand aan het sluiten van de overeenkomst was de verwachting dat de jaarlijkse opbrengst tussen de 27.000 en 30.000 euro zou liggen. In werkelijkheid komt die sinds 2011 neer op zo'n 21.500 euro. Deze opbrengst wordt afgegeven aan de gemeente. De lagere opbrengst is volgens de gemeente te wijten aan het lagere aantal verkochte vergunningen als gevolg van het gewijzigde stelsel van uitgifte. Ook zijn er minder vissers uit Oost-Europa, vanwege de afname van de visstand en in het bijzonder die van de Snoekbaars.
Ons Vermaak is de hengelaarsvereniging van Kampen en omstreken. Na het sluiten van de overeenkomst was er onvrede onder de vissers over het uitgeven van de vergunningen via 'Ons Vermaal'. Volgens het college is deze weerstand weggeëbd.

(door Nick de Vries)