Afbeelding
Klaas Noordstra

Meer Pieten dan pakken in Kampen

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Christiaan Schutte)
KAMPEN ? De landelijke Zwarte Pieten-discussie heeft de populariteit van de kindervriend en helper van Sinterklaas in Kampen niet geschaad. Eerder het omgekeerde lijkt het geval. Er hebben zich meer mensen aangemeld die tijdens de intocht voor Piet willen spelen dan er pakken zijn.

?In andere jaren was het nog wel eens leuren om voldoende vrijwilligers te krijgen, maar nu was de animo groter dan anders?, zegt Fré Helleman van de Ondernemersvereniging Kampen (OVK).

Landelijk leidt het fenomeen Zwarte Piet al een aantal jaren tot discussie met een climax vorig jaar. Zwarte Piet zou volgens menigeen een restant zijn uit het slavernijverleden van Nederland als agressor. De Pieten moeten daarom ofwel een andere of meerdere kleuren krijgen dan wel strepen in het gezicht die doen denken aan het roet in een schoorsteen. Daar tegenover staat de groep mensen die in Zwarte Piet niets meer en minder ziet dan de acrobatische helper van Sint in een van de laatste tradities die Nederland rijk is. Weer anderen vinden het goed dat de discussie omtrent het slavernijverleden wordt aangezwengeld, maar zien dat los van Zwarte Piet.

Helleman ziet het verband evenmin. ?Sinterklaas is een kinderfeest. Geen enkel kind dat nog in Sint gelooft, zal op het idee komen dat Piet een slaaf is. In Kampen is dat geen issue en willen we er gewoon een heel gezellig feest van maken met een mooie intocht met Sinterklaas op het paard en met muziek. Er zal altijd een groep zijn die het anders ziet. Tegelijkertijd denk ik dat het past binnen het liberale land dat Nederland is, en wat mij betreft moet blijven, dat we het feest op dezelfde manier moeten kunnen blijven vieren.?