Afbeelding

Dankdag: ?leven in afhankelijkheid'

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN/IJSSELMUIDEN ? De Dankdag voor Gewas en Arbeid vindt morgen in het hele land plaats. Ook in Kampen en IJsselmuiden wordt die dag gevierd. Diverse kerken houden één of meerdere kerkdiensten. Voor een deel van de beroepsbevolking een vrije dag, anderen werken gewoon door. Dominee IJsselstein, van de Gereformeerde Gemeente in Kampen, preekt die dag twee keer in zijn gemeente.

?Als je alleen 's avonds dienst houdt, loop je het risico dat het geen dankdag is, maar een dankmoment. Wij zien het niet als extraatje na een gewone werkdag.?, vindt hij. ?Met alle respect voor degenen die één keer dienst houden.? Hij noemt de dankdag een bijzondere dag. ?We staan dan stil bij de dingen die we kregen in het afgelopen seizoen. Het is een dag van toewijding en dank.? Hij noemt dankdag ook een dag van verootmoediging.

Hervormd Kampen houdt ook twee diensten op dankdag. 's Middags is er een dienst voor de kinderen in de Broederkerk, laat dominee Harteman weten. ?Dat voorziet in een behoefte. Daarbij zijn veel kleine kinderen aanwezig, vaak van drie tot acht jaar.? 's Avonds is er in de Bovenkerk een gewone kerkdienst. Harteman preekt dan over het thema ?altijd genoeg'. ?Dan gaat het erover dat we altijd genoeg hebben aan Christus. En dat we in alles afhankelijk zijn van hem. We danken de Heere God op dankdag dat hij de gewassen heeft laten groeien, en voor alle andere dingen.? Harteman preekt uit Filippenzen 4 vers 11 tot 13: ?Niet dat ik dit zeg vanwege gebrek, want ik heb geleerd tevreden te zijn in de omstandigheden waarin ik verkeer. En ik weet wat het is vernederd te worden, ik weet ook wat het is overvloed te hebben; in elk opzicht en in alles ben ik ingewijd, zowel in verzadigd te zijn als in honger te lijden, zowel in overvloed te hebben als in gebrek te lijden. Alle dingen zijn mij mogelijk door Christus, Die mij kracht geeft.'

Bij de christelijke boekhandel De Rank in Kampen zijn de werknemers niet vrij. ?Wij zijn die dag gewoon open?, vertelt Jeannet Boersma. ?Dat is omdat wij een breed publiek bedienen. De ene kerkelijke gemeente heeft wel overdag een kerkdienst, de andere weer niet. En wij zijn van oorsprong ook evangelisch, vandaaruit deden wij het ook niet. Maar inmiddels is ons publiek wel groter geworden.?
De Pelgrim, ook een christelijke boekhandel, in IJsselmuiden, sluit de winkel 's ochtends. ?Dat is omdat wij dan een dankdagdienst bijwonen?, vertelt Martien van der Spek. 's Middags is de winkel wel open. ?Sommige mensen hebben de middag toch vrij en willen die dag gebruiken voor dit soort doeleinden. En 's avonds zijn wij weer gesloten, want dan gaan we weer naar de kerk.?

(door Enrico Kolk)