Afbeelding

Raadspraat ChristenUnie: Keuzes maken

· leestijd 1 minuut Algemeen

De Brug geeft de partijen uit de raad wekelijks de mogelijkheid om een column over een onderwerp naar keuze in te sturen. Deze week: Johan Witteveen van de ChristenUnie.

"Als raad zijn we deze weken druk met de Programmabegroting 2015 en de Perspectiefnota 2015 - 2018. Plat gezegd: welke activiteiten willen we als gemeente in 2015 en daarna doen en hoe financieren we dat. Op het moment dat u dit leest zijn de vragen betreffende de cijfers beantwoord. Ook de, al dan niet politieke, visie van het college op de korte en lange termijn is toegelicht. Volgende week vinden de debatten en besluitvorming plaats. Want over de harde cijfers zijn de fracties het meestal wel eens, maar over de consequenties die je er aan verbindt verschillen de meningen nogal eens.
Hoe ga je daar als ChristenUnie-fractie mee om, welke keuzes maak je? Wat vind je vanuit je politieke uitgangspunten belangrijk, waar ga je je voor inzetten?
Anderzijds moeten we als ChristenUnie reëel zijn, op voorhand is er niet zoveel te kiezen, er is slechts beperkt ruimte voor investeringen en die zijn hard nodig voor enkele noodzakelijke maatregelen. Dus ruimte voor nieuw beleid is er praktisch niet, of je moet bestaande activiteiten staken. Ook dat is keuzes maken.
Als ChristenUnie zijn we niet ontevreden met de meerjarig sluitende begroting, zeker gezien de zeer beperkte lastenverzwaring voor onze burgers die er tegenover staat. in deze tijd van financiële onzekerheden is dat een bijzondere prestatie. De financiële onzekerheden hebben vooral te maken met de uitkeringen uit het Gemeentefonds en de veranderingen in het sociaal domein. Denk aan de veranderingen mbt de Jeugdzorg, de Wet Maatschappelijke Ondersteuning en de Participatiewet die met ingang van 1 januari 2015 onder verantwoordelijkheid van de gemeente vallen.
Voor de ChristenUnie is het belangrijk dat zorg beschikbaar is voor diegenen die dat nodig hebben en dan is het belangrijk dat de nodige middelen beschikbaar zijn. Daarvoor gaan we ons inzetten.
Goede zaak dat de startersleningen doorgaan, de komst van breedband, stimulering van de economie. Maar kunnen we misschien: gelden vrijmaken voor de aanleg van een fietspad langs de Kamperwetering door bijvoorbeeld andere projecten soberder uit te voeren? Het Ikonenmuseum tijdelijke een steuntje in de rug te geven?
Hoe vind je de balans in uit te voeren activiteiten en financiën in een gemeente waarvan wij als ChristenUnie willen dat het er goed wonen, werken en recreëren is. Keuzes maken in de bestedingen voor woningbouw, zorg, economie, sport en cultuur. Wij dagen u uit om ons daarbij te volgen, we zullen het niet altijd eens zijn, maar ga dan met ons de discussie aan, dan kunnen we in ieder geval proberen het uit te leggen."

Broederkerk
Regiobijeenkomst van stichting 'Kom over en help' Algemeen 10 uur geleden
Wethouder Richard Boddeus neemt de handtekeningen in ontvangst
Actiegroep Muziekpad bestendigt protest met honderden handtekeningen Algemeen 18 uur geleden
Een eigen moestuin; Alex oefende er in Kampen al mee, maar straks heeft hij een immense moestuin voor eigen biologische teelt (foto: Attest Communicatie)
Freelancer De Brug vertrekt naar Bulgarije (8): Natuurlijk wil ik ook een eigen moestuin Algemeen 27 mrt, 15:57
Andries Heidema
Provinciale Staten wil verder met Commissaris van de Koning Andries Heidema Algemeen 27 mrt, 15:41
Het pronkstuk van Hanneke Peters, aldus zoon en dochter Frank en Dorien Peters.
Hanneke Peters exposeert postuum in Margaretha (5 foto's) Algemeen 27 mrt, 11:22
Afbeelding
>>Video<< Beschilderde balklagen uit 17e eeuw ontdekt in rijksmonument Vloeddijk Algemeen 27 mrt, 11:05