Afbeelding

Bert Woning op zoek naar de oorsprong van Qigong

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Christiaan Schutte)
KAMPEN ? Staande meditaties die niet voorbij lijken te gaan en het eindeloos blijven herhalen van een beweging. Het klinkt niet aanlokkelijk. De beloning voor het grote afzien is -na een paar weken praktijk en theorie- echter navenant groot weet Bert Woning die zich in China verder bekwaamde in de 4.500 jaar oude gezondheidsleer van Qigong.

Inmiddels is hij alweer een tijdje terug in Nederland met meer kennis en nieuwe ervaringen dan hij vooraf had durven hopen. ?In theorie weet ik het allemaal wel. Het punt is alleen dat je het in de praktijk moet ervaren en dan loop je in Europa al snel tegen grenzen aan. Een leraar als meester Zhu, van wie ik les heb gehad, die heb je hier niet?, zegt de sportschoolhouder van LEEF.

De timing was hoe dan ook goed, want bakermat China van deze gezondheidsleer overweegt een stop te zetten op het exporteren ervan. In Nederland daarentegen is hetgeen je kunt leren over Qigong nog beperkt.

Wervels
Qigong behelst zoveel dat het zich niet in een paar zinnen laat schetsen. Waar Woning voor kwam, was een stuk basis van de leer dat zich al uitkristalliseerde voor het begin van onze jaartelling. Hij heeft geleerd over de nek-, lenden- en ruggenwervels. Hoe daar levensenergie door stroomt, wat er gebeurt als er blokkades optreden en wat je daar dan weer aan kunt doen. Met Qigong kun je anders gezegd de balans in het lichaam herstellen en behouden, dit door beweging en ademhaling. Qigong is werken met energie aldus Woning: ?De wervels zijn het eerste dat voor de geboorte wordt gevormd bij een mens. Daar lopen de zenuwen door en dat geeft al aan hoe belangrijk die zijn. Van daaruit lopen dan weer allerlei meridianen richting de organen. Hierover wilde ik meer te leren. Vier weken was te kort om alles in een keer op te nemen.?

Rust
De staande meditatie waarmee werd begonnen, is er allereerst om de stress uit het lichaam te verjagen. Al is verjagen misschien het verkeerde woord omdat de wens ertoe weer spanning kan opleveren. ?Je moet eerst tot rust komen en de spieren moeten helemaal los zijn?, licht Woning toe. Ondanks jaren van praktiseren heeft ook de Kampenaar tijd nodig om te acclimatiseren.
Hij kwam in China terecht in een heel andere wereld. De foto's die hij laat zien, getuigen van een prachtig land. Bergen, tempels die sprookjesachtig mooi zijn en de Verboden Stad in Beijing waarvan alleen de naam al nieuwsgierig maakt. China is tegelijkertijd ook het land waar je soms vijf formulieren invult om de simpelste dingen geregeld te krijgen en waar internetten niet gaat. Dat wil zeggen totdat iemand je een USB-stickje geeft waarmee de digitale wereld zich alsnog opent. Je moet het maar net weten, Woning prefereert hoe dan ook het vrije Nederland.

Wat niet wegneemt dat het China dat hij heeft leren kennen zeker voordelen biedt. Bijvoorbeeld op het toch niet onbelangrijke gebied van voeding. ?De beroemde Chinese keuken is daar nog weer heel anders dan hier. In combinatie met vier weken Qigong voelde ik mij een ander mens, een stuk lichter in mijn hoofd.
Woning gaat zeker weer terug naar het Verre Oosten. Een volgende trip staat gepland voor aankomend voorjaar. Intussen gaat de sportschoolhouder door met het implementeren van de kennis in de eigen lessen die hij geeft. Hij was nog maar net terug in Kampen of er wachtte hem wat dat betreft al een verrassing. Een kenner van de leer hier in Nederland wil graag met hem samenwerken. ?Het was naar aanleiding van een publicatie van een interview dat ik gaf aan de Stentor dat hij contact met mij zocht. We hebben inmiddels een gesprek met elkaar gehad en dat verliep heel prettig?, blikt Woning terug op een nieuwe episode uit een avontuur dat nog lang niet is afgelopen.

Artist impression Erfgenamenstraat
Informatiemoment nieuwbouwappartementen Erfgenamenstraat Algemeen Ingezonden 8 uur geleden
De roze entree in de dependance van SMK waarna men zich herboren voelt
Vrouwenkracht geëtaleerd via het moederschap bij Stedelijk Museum Kampen Algemeen 10 uur geleden
Afbeelding
Column Ondernemen in Kampen: Worden we binnenkort allemaal honderd? Algemeen 14 uur geleden