Afbeelding

IJsclub TOG 125 jaar

· leestijd 1 minuut Sport

IJsclub Tot Ons Genoegen (TOG) jubileert.
Tot Ons Genoegen is opgericht op 6 november 1889. Ooit is de ijsclub actief geweest op een stuk grond van het Grootburgerweeshuis gelegen aan de Singel (op de plek waar nu nog het zwembad De Steur aanwezig is). In het begin werden kortebaanwedstrijden gereden. Deze wedstrijden konden op veel belangstelling rekenen. Veel belovende rijders kwamen vanuit de gehele regio en verdienden er een prijzen mee. Zachte en normale winters wisselden elkaar af met enkele bijzondere weersgebeurtenissen, zoals zware sneeuwval in 1917/1918, winden met orkaankracht in 1921/1922 en zware stormen en een Siberische koudegolf in 1928/1929. Enkele winters in de 40er jaren waren streng. Daardoor kon in de winter van 1941/1942 kortebaanwedstrijden worden verreden op de ijsbaan aan de Singel. Op 1 februari 1954 tijdens een mooie ijswinter kon TOG het Nederlands kortebaankampioenschap voor mannen organiseren. Er volgden nog meer wedstrijden. Zo werd op 25 februari 1981 ook het Nederlands kortebaankampioenschap verreden op de ijsbaan aan de Cellesboeksweg (toen gelegen achter de tennisbanen van KJLT). Dit kampioenschap vond plaats in moeilijke omstandigheden. Als enige plek in Nederland vroor het in Kampen en daardoor baarde de ijsclub TOG opzien door het kampioenschap te laten doorgaan.
Nu is het 2014 en de ijsclub bestaat 125 jaar. Een jubileum waar de vereniging aandacht aan wil besteden. Het jubileum start op 4 november met een symposium dat is georganiseerd i.s.m. de Sportraad Kampen. Als inleider is de heer Ab Krook, oud schaatscoach, uitgenodigd.
Op zaterdag 8 november vanaf 16.30 uur is er jubileuminloop in het verenigingsgebouw aan de Cellesbroeksweg 1b. Belangstellenden kunnen zich opgeven via e-mail info@ijsclubtog.nl.
Voor kinderen t/m 12 jaar van leden is er schaatsclinic in de schaatshal van Leisure World in Dronten. Ook hiervoor kunnen kinderen zich opgeven via e-mail.
De ijsclub hoopt dat er een winterse periode komt dit seizoen. Extra activiteiten kunnen dan plaatsvinden.