Afbeelding

Deltasteur eert trouwe official

· leestijd 1 minuut Sport

KAMPEN - Elke zwemwedstrijd staan ze er weer, de witte brigade, oftewel de scheidsrechters, kamprechters, starters, keerpuntcommissarissen, tijdwaarnemers en juryleden die nodig zijn om een wedstrijd eerlijk en vlekkeloos te laten verlopen. Deltasteur heeft met Rouke Weilandt een official die zich al meer dan 40 jaar inzet voor de KNZB. Zaterdag is hij in het zonnetje gezet.

Rouke Weilandt is al heel lang actief in de zwemsport. Eerst als zwemmer en waterpolospeler, maar ook als badmeester stond hij aan de wieg van de jeugd van Kampen en IJsselmuiden. Begonnen aan de Bovenhaven, het drijvende zwembad in de IJssel, en later ging hij samen met badmeester Strieker en Tennekes mee naar  het zwembad Seveningen.

In 1973 is het zwembad De Steur geopend, daar hoorde natuurlijk ook een zwemvereniging bij.  In de kapsalon van Rouke Weilandt kwam de oprichting van de vereniging De Steur  tot stand. Weilandt nam de functie secretaris op zich, maar daarnaast zette hij zich ook vol overgave in als trainer. In de vroege uurtjes stond hij al aan het bad, en heel wat selectiezwemmers hebben onder zijn leiding hun baantjes gezwommen. De zwemvereniging is altijd heel belangrijk voor hem geweest, hij was in 2000 ook betrokken bij de oprichting van de huidige vereniging Deltasteur.Weilandt is in 1974 begonnen als official en in het begin heeft hij veel als speaker gefungeerd.  De eerste keer dat hij als scheidsrechter mocht functioneren was in 1979 en tot op heden voert hij deze functie nog steeds op plaatselijk, regionaal en landelijk niveau uit.

Naast zijn functie als scheidsrechter is hij ook docent en lid van de examencommissie van de KNZB.  Meerdere huidige officials hebbe bij Weilandt de cursus gevolgd of examen gedaan. Door zijn enthousiaste houding heeft hij al heel wat mensen overhaald om als official aan het bad te staan.