Afbeelding

Tjibbe van Dijk Lid van Verdienste KNVB

· leestijd 2 minuten Sport

(door Gerard Meijeringh)
KAMPEN - Voorzitter Tjibbe van Dijk van KHC is vrijdagavond benoemd tot Lid van Verdienste van de KNVB. Dit gebeurde tijdens de jubileumreceptie van KHC, waarmee het programma ter ere van het honderdjarig bestaan van de Kamper voetbalvereniging werd afgesloten. Hij kreeg de onderscheiding opgespeld door Stan Burm, bestuurslid van de KNVB, district Oost.

Bij de jubileumreceptie stond het belang van vrijwilligers centraal. De afgelopen jaren is er ontzettend veel werk verzet door vrijwilligers bij KHC. Resultaat is een vernieuwde accommodatie. Alle reden om het belang van vrijwilligers te benadrukken. Dat deed Stan Burm dan ook. "Jullie kunnen trots zijn op jullie club. KHC, de oudste club van Kampen. Er is hier een goede organisatie neergezet. KHC neemt een belangrijke plaats in in de gemeenschap en is een club met heel veel kader. Vrijwilligers hebben hier veel uren inzitten. Deze mensen moet je koesteren." Van de supportersvereniging kreeg Van Dijk een symbolisch bord overhandigd met de tekst 'Wij betalen geen vrijwilligers, omdat ze onbetaalbaar zijn' en een nieuw entreebord, mogelijk gemaakt door vrijwilligers en sponsors.

Daarna volgde het hoogtepunt van de avond. Preses Van Dijk stond even in de middelpunt van de belangstelling. De man die zoveel verdiensten heeft gehad als vrijwilliger voor KHC, maar ook voor de KNVB. Hij begon als voetballer bij KHC, maar was niet gezegend met voetbaltalent. Vervolgens kwam iemand van de supportersvereniging van KHC met het idee om scheidsrechter te worden. Dat deed Van Dijk. Hij was veertien jaar amateurscheidsrechter en maakte toen de overstap naar het betaald voetbal. Daar floot hij drie jaar in het betaalde voetbal, waarna hij elf jaar actief was als assistent-grensrechter in het profvoetbal. Daarnaast is Van Dijk ook nog twaalf jaar aan het werk geweest als rapporteur. In totaal zit de 58-jarige Van Dijk op maar liefst 40 dienstjaren bij de KNVB. Van Dijk is altijd lid gebleven van KHC en vervulde hier ook diverse taken. Zo was hij jeugdvoorzitter en lid van de voetbalcommissie. Al dertien jaar is hij voorzitter van KHC.

Na vele jaren volgde tijdens de jubileumreceptie een mooie beloning voor vele uren hard werken. Vrijdagavond werd hij benoemd tot Lid van Verdienste van de KNVB. Burm was onder de indruk van de vele taken die Van Dijk in al die jaren heeft uitgevoerd. "Alles bij elkaar is dat een enorme staat van dienst. Daar ben ik trots op en dat heeft Michael van Praag (red. bondsvoorzitter KNVB) ook gezegd", benadrukte Burm. "Ik ben ongelofelijk trots. Het gebeurt niet vaak dat iemand zo'n hoge onderscheiding krijgt." De KHC-voorzitter had wel ergens rekening mee gehouden, maar deze onderscheiding had hij niet verwacht. "Ik ben ontzettend blij. Ik heb er veel voor moeten doen, maar ik heb het met ontzettend veel plezier gedaan. Ik vind het altijd belangrijk dat alles in goede harmonie gaat. Ik probeer om een stimulans voor anderen te zijn. Men moet verdraagzaam naar anderen zijn." Aan stoppen denkt Van Dijk zeker nog niet.  "Zo lang ze mij niet zat zijn en ik er ook niet zat van ben, ga ik door. KHC is nog niet van me af."

Gerard Meijeringh