Afbeelding
fotobommel.nl

Dienstbaarheid en gezag: twee kanten van dezelfde medaille

· leestijd 2 minuten Algemeen

KAMPEN -Vrijwel geruisloos trad Johan Ekkel per 1 oktober in dienst als teamchef van basisteam politie IJsselland-Noord. Als hij samen met zijn team net zo vloeibaar gestalte geeft aan deze nieuwe eenheid binnen de te vormen Nationale Politie is de missie geslaagd.

Wat zo veel wil zeggen als dat met een beperkte capaciteit (nog) betere resultaten worden geboekt. Dat is namelijk wat ?de grootste reorganisatie' uit de geschiedenis van de politie vraagt. Ga er maar aan staan zou je zeggen. We kunnen Ekkel echter ook gewoon zelf laten vertellen wat hem beweegt.

?Ik ben destijds begonnen als agent in Amsterdam?, begint de geboren Kampenaar (Bregittenkwartier) zijn verhaal. ?We zaten daar in de Warmoesstraat in de jaren tachtig toen de krakersbeweging en drugsproblematiek een hoogtepunt kenden. Ik heb daar veel geleerd.? Zijn latere overstap naar de gemeentepolitie Kampen heeft hij nooit als ?saai ervaren'. Hij heeft echt wat met de stad en bovendien zou het zeker niet zijn laatste switch zijn.

Ekkel werkte verder in Zwolle, Steenwijkerland, bekwaamde zich in de tak van de ?bijzondere opsporingsmethodes' en is al tien jaar betrokken bij het LTFO, voorheen het Rampen Identificatieteam. Dit team identificeert momenteel de slachtoffers van de ramp met de Boeiing 777 die neerstortte in Oekraïne op de grens met Rusland. Op de vraag hoe zwaar zulk werk is in mentaal opzicht antwoordt de politieman: ?Ik kan het gelukkig goed van mij afzetten, al blijft het altijd een heel emotioneel moment als er een nabestaande is die zijn familieleden nog een keer wil zien na weken van onderzoek.? Het dubbele is dat het tegelijkertijd dankbaar werk is. ?Kijk hier heb ik een bedankkaartje van iemand?, zegt Ekkel terwijl hij de ?ontroerende' tekst laat zien. De waardering voor het laatste wat je voor iemand kan doen - ?een waardig afscheid'- spat van elke letter.

Ekkel blijft het als nevenactiviteit doen, maar zal veel van zijn tijd spenderen in Kampen. Hij schetst desgevraagd de grootste veranderingen waarmee de ?nieuwe eenheid' per 1 januari 2015 te maken krijgt. ?Een groot verschil is straks dat de wijkagent ook noodhulp zal moeten verrichten, noodhulp wordt niet meer afzonderlijk gepland.? Nog meer dan nu het geval is zal de houding van de agent dienend moeten zijn. ?Problemen van mensen moet je echt serieus nemen. Anderzijds is de burger soms ook teveel verwend in de trant ?van de politie lost het wel op'?, schetst Ekkel een dilemma. Een echte spagaat hoeft het misschien niet te zijn. Waar je aan de ene kant dienstbaar bent, kun je aan de andere kant optreden waar dat moet. Zonder decennia terug te gaan in de tijd is Ekkel wel voorstander van meer gezag, mede afgedwongen door aansprekende resultaten. Met name in de jaren tachtig van de vorige eeuw is men wel eens te soft geweest meent hij. Dat gold overigens niet alleen voor de politie, maar ook de rechterlijke macht. ?Het kan demotiverend zijn voor een agent als iemand die hij oppakt voor een ernstig vergrijp relatief snel weer op straat staat. Anderzijds is het lastig oordelen als je niet alle overwegingen van de rechter kent.?

Oud en nieuw

Van minder gewicht, maar wel toegespitst op Kampen heeft Ekkel een visie op Oud en nieuw. ?De openbare orde en veiligheid tijdens de jaarwisseling is een verantwoordelijkheid van de burgemeester, uiteraard in nauw overleg met de politie en andere partners?, aldus Ekkel die met name het faciliteren van vreugdevuren een punt van discussie vindt. ?Men is vreugdevuren gaan zien als een stuk plaatselijke cultuur waar eigenlijk alleen het carbidschieten een historische achtergrond heeft. Je kunt je dus afvragen waarom destijds containers zijn geplaatst voor vuren die feitelijk niet zijn terug te voeren op ?traditie', maar eigenlijk grof huisvuilverbrandingen zijn.?

Uit de hand gelopen jaarwisselingen bij de Marinus Postlaan en op het Markeresplein, om twee voorbeelden te noemen, zijn in de ogen van Ekkel niet voor herhaling vatbaar. In zijn algemeenheid streeft Ekkel naar een daling van de criminaliteitscijfers. ?Over die cijfers moet je open zijn vind ik. ?Het wordt geen eenvoudige opgave. Alleen al het feit dat we in een betrekkelijk groot gebied zitten en met minder materieel lange aanrijtijden hebben, maakt dat alleen het logistieke deel al een klus is. Ik heb er niettemin alle vertrouwen in dat het goed komt. Anders zou ik er niet aan beginnen?, besluit Ekkel.