Afbeelding
Pedro Sluiter

Duurzame Ikea Zwolle plaatst negen windmolens

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Erik-Jan Berends)
ZWOLLE ? Op de nieuwe vestiging van Ikea op bedrijventerrein Hessenpoort zijn dinsdag de eerste van negen windmolens op het dak geplaatst. ?Het past in onze visie dat we in 2020 People & Planet Positive willen zijn?, lichtte storemanager Sandra Schouten toe.

De dertiende Nederlandse vestiging van het Zweedse woonwarenhuis in Zwolle wordt de meest duurzame. Schouten: ?Met People & Planet Positive bedoelen we dat we meer energie willen gaan produceren dan dat we zelf gebruiken. Bij alle nieuwe vestigingen spelen we daarop in. We hebben nu al meer dan tweehonderd windmolens in eigendom. We hopen ook de meest duurzame retailorganisatie in Nederland te worden, maar dat is lastig aan te tonen.? Naast windmolens liggen er 5.500 zonnepanelen op het dak, twaalfduizend vierkante meter van het in totaal 14.500 vierkante meter grote dakoppervlak. ?Daarmee voorkomen we de uitstoot van 340 ton CO2 en zouden we 235 huishoudens een jaar van energie kunnen voorzien?, volgens Schouten. ?Verder maken we in de winkel gebruik van een warmte/koude opslag, waarmee we tachtig procent in de eigen behoefte kunnen voorzien. In de garage komen vier oplaadpunten voor elektrische auto's, we doen aan afvalscheiding en hebben waterbesparende kranen. Verder willen we de opbrengst van de zonne-energie real-time communiceren aan onze klanten. Overigens gaan we ook zonnepanelen verkopen. En onze medewerkers worden duurzaam opgeleid, zodat ze bewust met energie omgaan.?
Het Zweedse woonwarenhuis heeft in Zwolle 1,8 miljoen euro extra geïnvesteerd voor duurzame energie. Schouten verwacht dat dat bedrag in tien jaar wordt terugverdiend.