Afbeelding

Provincies teleurgesteld over Rijksbesluit schaliegas

· leestijd 1 minuut Algemeen

REGIO - De provincies Fryslân, Overijssel en Flevoland, Wetterskip Fryslân, en de gemeenten Noordoostpolder, Steenwijkerland, De Friese Meren, Weststellingwerf, Zwartewaterland, Kampen, Urk en Staphorst zijn teleurgesteld over de wijze waarop minister Kamp omgaat met de zienswijzen en adviezen over het op te stellen planMER Schaliegas.

Om de planMER Schaliegas op te stellen is in mei de conceptNotitie Reikwijdte en Detailniveau ter inzage gelegd. Hierop zijn 2464 reacties gekomen, ook uit omringende landen. Op 7 oktober heeft de minister een reactienota naar de Tweede Kamer gestuurd, waarin hij aangeeft hoe hij het planMER naar schaliegas wil gaan uitvoeren.

"Het Rijk leunt in zeer belangrijke mate op het advies van de Commissie MER", aldus de gemeente. "Uit de reactienota wordt echter niet goed duidelijk welke delen van het advies van de Commissie MER wel en niet worden overgenomen. Het baart ons zorgen dat het Rijk nauwelijks in gaat op de ontvangen zienswijzen. Het is niet duidelijk waarom de adviezen en zienswijzen niet worden overgenomen. Van een zorgvuldig en afgewogen proces is zo geen sprake."

Maatschappelijk debat
De regio vindt het van groot belang dat het milieuonderzoek en het onderzoek naar de nut en noodzaak van schaliegas zorgvuldig en weloverwogen gebeurt. De regio vindt het teleurstellend dat het Rijk geen maatschappelijk debat wenst over de nut en noodzaak van schaliegas. "Alternatieven voor schaliegas worden niet in het planMER opgenomen. De energietransitie krijgt geen plek in het planMER. Ook worden slechts twee referentiescenario's uitgewerkt, terwijl de MER-cie had geadviseerd om ?goede referentiescenario's zonder schaliegas af te zetten tegen scenario's van ?minimale schaliegaswinning' en ?maximale schaliegaswinning'."

"In de reactienota wordt terecht ingegaan op het belang van drinkwatervoorziening. Maar aan andere belangrijke thema's besteedt het Rijk geen aandacht. Deze thema's vallen dus mogelijk buiten de scope van het planMER". Het gaat dan volgens de gemeente om waterkeringen, overstromingsgevoelige gebieden, aardkundige waarden, provinciaal cultuurhistorisch erfgoed, gezondheid, verkeer en stikstofemissie. "Het Rijk gaat in de reactienota ook niet in op de vele zienswijzen over het stedelijk gebied."

De regio is wel positief over het feit dat de minister open staat voor de wens van lagere overheden en andere stakeholders om betrokken te worden bij het vervolgproces.