Afbeelding

Kamper roeisloepen trotseren Amsterdamse grachten ondanks regen

Sport

Afgelopen zaterdag werd in Amsterdam de 28e editie van de Grachtenrace geroeid. Onder de 122 deelnemende roeisloepen bevonden zich ook de 12-riems herensloep ?Stad Kampen? en de 8-riems damessloep ?Berend Koster? uit Kampen.

De route van de wedstrijd had dit jaar een afstand van 23,3 kilometer, 70 brugpassages en liep onder andere door de Herengracht, de Leidsegracht, de Kostverloren Vaart , de Amstel en de Singelgracht. De finish lag bij het Scheepvaartmuseum. Grootste obstakel tijdens deze wedstrijd waren meerdere bruggen die vanwege hun geringe breedte alleen drijvend met de riemen langszij konden worden gepasseerd. Bij de brugpassage bij de Zeeburgerstraat verloor de ?Stad Kampen? bijna een roeiriem; door de bliksemsnelle reactie van stuurman Albertus Klompenmaker kon deze nog net op tijd binnenboord worden gevist.
Ook de rondvaartboten die de route doorkruisten zorgden bij diverse sloepen voor enig oponthoud en in een enkel geval zelfs tot een aanvaring, gelukkig zonder noemenswaardige schade.
Droog bleef het helaas niet, halverwege de wedstrijd barstte een flinke regenbui los. Het deerde de meegereisde supporters niet, op verschillende plekken langs de route stonden zij hun inmiddels drijfnat geworden teams volop aan te moedigen.
De ?Stad Kampen? passeerde de finish na 2u42m00s, het geleverde vermogen per roeier bedroeg 55,434 Watt.
De ?Berend Koster? passeerde de finish na 3u01m18s, het geleverde vermogen per roeister bedroeg 34,109 Watt.

Foto: Barthina Dekker