Afbeelding

HANZESTAD HASSELT IN HERFSTTOOI

· leestijd 2 minuten Cultuur

Doe eens een dagje Hanzestad Hasselt

?Ik vind Hasselt één van de mooiste Hanzesteden in Nederland? was een reactie van een dame die onlangs Hasselt bezocht.
In de herfstvakantieweek van maandag 13 tot en met vrijdag 17 oktober a.s. kunt u zichzelf een beeld vormen van Hasselt. Het centrum van Hasselt is uiteraard niet voor niets aangewezen als beschermd stadsgezicht, met ruim 70 rijksmonumenten. Hasselt ga je niet bekijken, Hasselt moet je beleven. Het TIP in Hasselt heeft gezorgd voor extra openstelling en activiteiten in Herfstvakantie. Doe eens een dagje Hanzestad Hasselt!

?Vijf Gebroeders' in het water
Om het u gemakkelijker te maken hebben de medewerkers van het toeristisch informatiepunt (TIP) voor deze week een aantal activiteiten georganiseerd onder de naam ?Doe eens een dagje Hanzestad Hasselt'. Op elke dag is er wel wat te doen. Uiteraard spelen de monumenten als het Oude Stadhuis, de Grote Kerk en de toren van de kerk, korenmolen De Zwaluw en de Kalkovens hierin een belangrijke rol. Deze monumenten zijn weer geopend in deze week. Ook een rondvaart met de Vijf Gebroeders op 17 oktober staat gepland. Zo kunt u het schip in en vanaf de waterkant het mooi silhouet van de stad bekijken.

Toren beklimmen tijdens carillonconcert.
Torenbeklimmingen om de stad en de wijde omgeving van boven te bekijken staan op het programma. Tussen 11:00 en 13:00 kunt u voor 1 Euro naar boven. Naar beneden is gratis. Klinkt u dit alles nog niet als muziek in de oren, bezoek dan de beiaardkamer waar stadsbeiaardier Martien van der Knijff het carillon bespeelt tussen 11:00 en 13:00 uur. In de Grote Kerk spelen orgel en trombone duetten met elkaar. Korenmolen de Zwaluw organiseert rondleidingen tussen 14:00 en 16:00 uur en de Kalkovens staan ook open om u rond te leiden. Kijk voor exacte openingstijden op de website http://www.sphh.nl .

Retour Expositie
In het Oude stadhuis kunt u virtueel op reis tussen Zwolle en Blokzijl tijdens de expositie ?Retourtje Hasselt, Tramlijn Zwolle-Blokzijl 1914-1934'. Kom eens kijken naar de prachtige collectie voorwerpen de bewaard zijn gebleven van het verdwenen spoor dat 2 stations in Hasselt had. Waar nu de apotheek staat denderde vroeger een stoomtram door de Hoogstraat Richting Blokzijl. Mooi om dat allemaal te bekijken in de week dat er ook een prachtig boek is verschenen onder de titel ?Ontwerpen aan het spoor'. Uitgegeven ter gelegenheid van het 175jarig bestaan van de spoorwegen. In dit bijzondere boek, rijk geïllustreerd met onbekend beeldmateriaal uit de archieven, leest u meer over de achtergronden van deze periode. Het resultaat is een boeiend naslagwerk én een aantrekkelijk bladerboek over het spoor.

TIP in Oude Stadhuis
Voor al uw vragen kunt u in die week bij hen terecht bij het TIP, dat in het Oude Stadhuis aan de Markt is gehuisvest. Van maandag t/m vrijdag is het TIP geopend.
Meer weten? Kijk op http://www.sphh.nl, de site van de Stichting Promotie Hanzestad Hasselt, waar het TIP een onderdeel van is.